Radovan Karadžić odbio da se izjasni o krivici

Izvor: Blic, 28.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovan Karadžić odbio da se izjasni o krivici

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić odbio je danas pred Haškim tribunalom da se izjasni o krivici po optužnici Tribunala.

Na zahtev pretpretesnog sudije Jana Bonomija da se izjasni o optužnici, uključujući tačku po kojima je optužen za genocid, Karadžić je rekao da odbija da se izjasni. Sudija Bonomi je, u skladu sa pravilima Tribunala, evidentirao da se optuženi izjasnio kao da nije kriv i zakazao statusnu konferenciju za 17. septembar.

Karadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas nije želeo da se pročita optužnica, rekavši da nema interesa da čuje optužnicu pre nego što ona bude izmenjena i pre nego što formira svoj pravni tim. Karadžić je osporio nadležnost Haškog tribunala, rekavši da je reč o sudu koji se predstavlja kao organ međunarodne pravde, dok se u stvari, kako je ocenio, radi o sudu NATO pakta.

Na pitanje sudije Jana Bonomija kako se izjašnjava po svakoj tački otpužnice, Karadžić je rekao da ga pre toga zanima šta je sa njegovim podnescima u kojima je izrazio sumnju da je ovaj proces uopšte moguć i u kojima je rekao da je Haški tribunal u stvari sud NATO pakta.

"To su stvari koje me ozbiljno sprečavaju da se izjasnim. Ja sam prestao da se pretvaram, red je da svi prestanemo da se pretvaramo", rekao je bivši predsednik RS.

Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran izjavila je da Karadžić trebalo da se izjasni po aktuelnoj optužnici iz 2000. godine jer nova još nije urađena, dok je advokat Goran Petronijević najavio da se Karadžić neće izjašnjavati o staroj optužnici. Olga Kavran juče nije mogla da precizira kada će nova optužnica biti napisana.

"Na snazi je operativna optužnica iz 2000. godine i za sada nema ništa novo u vezi sa najavom glavnog tužioca Serža Bramerca da će se optužnica protiv Karadžića precizirati, odnosno menjati. Tim tužilaštva i dalje razmatra da li aktuelna optužnica treba da se uskladi sa sudskom praksom u proteklih osam godina i u međuvremenu prikupljenim dokazima", rekla je Olga Kavran.

Karadžić je pred prvim pojavljivanjem pred sudom 31. jula zatražio odlaganje da bi se izjasnio o novoj optužnici. Tada je izjašnjavanje odloženo za 29. avgust uz objašnjenje da se optuženik izjasni o optužnici koja u tom trenutku bude na snazi.

Advokat Petronijević, član Karadžićevog pravnog tima, izjavio je juče da nema potrebe da se izjašnjava o optužnici koja će uskoro biti izmenjena.

"Zajednička procena Karadžića i njegovog pravnog tima je da nema potrebe da se izjašnjava o optužnici koja će uskoro biti izmenjena. On će se svakako izjasniti o krivici u odnosu na optužnicu po kojoj će mu biti suđeno",rekao je advokat Petronijević.

Karadžiću dozvoljen uvid u sudske naloge za pretres

Haški tribunal saopštio je danas da je, po zahtevu Radovana Karadžića da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdati u njegovom slučaju, dozvolio da tri sudska naloga za pretres postanu dostupni javnosti. U obrazloženju odluke, Tribunal navodi da se Tužilaštvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdata 24. februara 1998, a treći 11. septembra 2003. godine, jer smatra da je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapečaćeni.

U podnesku od 6. avgusta, Karadžić je zatražio da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani sa njegovim slučajem, uključujući datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba čija imovina će biti pretražena. Takođe, Karadžić je u drugom podnesku, sa istim datumom, od Tribunala zatražio da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine. Tribunal je takav zahtev Karadžića ocenio spornim, jer "nijedan organ" suda u Hagu nije izdao takav nalog, pozivajući se i na obrazloženje Tužilaštva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine, izdatih u slučaju Karadžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.