Radnici se žalili na opasne materije

Izvor: Blic, Fonet, 28.Feb.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici se žalili na opasne materije

GORNJI MILANOVAC - Iako je pre godinu dana 76 radnika preduzeća '’Zvezda Helios’’ peticijom tražilo od poslovodstva da im se zbog pogoršanja zdravstvenog stanja poboljša zaštita na radnim mestima, priča o odlaganju štetnog otpada iz ovog preduzeća isplivala je u javnost tek kada se u čitav slučaj umešala policija i BIA.



Advokat Dragoslav Trojančević podseća da je 76 radnika '’Zvezde Helios’’ u martu prošle godine potpisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << peticiju kojom od direktora i predsednika upravnog odbora firme zahteva poboljšanje zaštite na radu.

- Ovi radnici žalili su se da je zbog kontakta s opasnim hemikalijama ugroženo njihovo zdravlje. Zdravstvene poteškoće manifestovale su se, prema rečima zaposlenih, hroničnim zamorom, lošom krvnom slikom, depresijom, promenama na koži, problemima sa disajnim organima, a jednom od radnika su počeli da ispadaju zubi. Obrazloženje da je preduzeće uložilo značajna sredstva na poboljšanju uslova rada, te da u skladu s tim ne postoje nikakvi zdravstveni rizici, nije zadovoljilo radnike, pa sam kao punomoćnik, u ime 39 radnika, podneo tužbu protiv kompanije, zahtevajući odštetu od po 3.000 evra - kaže Trojančević.

On navodi da je nakon ovih tužbi usledila burna reakcija menadžmenta firme.

- Pojedinim radnicima zaprećeno je otkazom ukoliko ne budu povukli tužbe, što ih je uplašio. Posle toga panika se proširila i na ostale radnike, što je rezultiralo povlačenjem svih 39 tužbi - objašnjava advokat Trojančević.

Nadležni u preduzeću demantovali su da je na radnike vršen bilo kakav pritisak, a govoreći o uslovima zaštite na radu, istakli su da je ona u skladu sa propisima, kojih se, s druge strane, sami radnici često ne pridržavaju.

Prvoosumnjičeni u slučaju odlaganja opasnog otpada iz preduzeća '’Zvezda Helios’’, menadžer zaštite životne sredine u toj fabrici Žarko Pijanović izjavio je pred istražnim sudijom Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu Milisavom Cvetkovićem da su predsednik UO '’Zvezde Helios’’, kao i direktor firme Velimir Radovanović znali za problem otpada koji se lageruje u krugu fabrike, ali da nisu znali da je burad sa otpadom isporučivana drugim licima.

Zabranjen rad „Ekolu”

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je rad preduzeću „Ekol” iz Gornjeg Milanovca zbog nedozvoljenog skladištenja opasnog otpada.

Inspekcija je postupila tako nakon što je policija prijavila da je radnik firme '’Ekol’’, čije ime nije saopšteno, povređen na radu, posle čega je podvrgnut intervenciji u gornjomilanovačkoj bolnici. Vanrednom kontrolom ovog preduzeća utvrđeno je da se u jednoj od hala, u tanku zapremine 1.000 litara, nalazi '’razređivač i druge opasne supstance, iako vlasnik ne poseduje dozvole za rad sa otpadom”. U saopštenju direktora '’Ekola’’ Pavla Brkovića negira se informacija da je preduzeće zatvoreno i navodi da je inspekcija obavila kontrolu objekta koji je u zakupu „Ekola” i da je u njemu pronašla otpad koji nije „komunalan”. „Niko još nije uzorkovao i utvrdio karakter 'opasnog otpada’ koji je popisan. Razlog zatvaranja firme je upravo uzorkovanje i utvrđivanje karaktera otpada”, ističe direktor „Ekola”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.