Izvor: Blic, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni 'jugo' kruži Beogradom

Radioaktivni 'jugo' kruži Beogradom

Žuti 'jugo' (BG 599-419) u čijem gepeku se nalazi defetoskop SU 50 sa radioaktivnim punjenjem jačine tri kirija ukraden je juče ujutru oko 5.45 sati sa parkinga Instituta 'Kirilo Savić' u Ulici vojvode Stepe 51 u Beogradu.

- Defetoskop je bio propisno smešten u olovni kontejner i kao takav je potpuno bezopasan po okolinu. Opasnost od zračenja postojala bi samo u slučaju da se fizički, na primer macolom razbije defetoskop. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U tom slučaju u opasnosti od radioaktivnog zračenja bio bi onaj u čijoj se blizini nalazi jonizirajuća glava - izjavio je juče direktor Instituta Milutin Milovanović.

MUP Srbije međutim je saopštio juče posle podne da u slučaju nestručnog rukovanja radioaktivnog izotopa iridijuma IR192 može doći do opekotina i ozbiljnih posledica za samo nekoliko minuta, a ne sati ili dana. Policija apeluje na osobu koja je odvezla automobil, a koji je bez alarma i druge fizičko-tehničke zaštite na parkingu ostavio stručni saradnik Instituta Dragan Živković, da, radi sopstvene bezbednosti i zdravlja građana, ne otvara kontejner i makar anonimno javi policiji lokaciju na kojoj je ostavljen automobil ili kontejner.

U Institutu tvrde drugačije.

- Srećna okolnost je to što je defetoskop sa iridijumom 192 koji je pre četiri meseca napunjen na 40 kirija već skoro potpuno istrošen, tako da jonizirajuće zračenje od tri kirija, kolika je trenutna jačina, ne može da predstavlja opasnost po okolinu. Ne želimo da minimiziramo slučaj, ali u ovom momentu u opasnosti bi eventualno mogao da bude neko ko bi ga stavio u džep i desetak dana držao uz sebe. I u tom slučaju, u opasnosti ne bi bili oni koji su u kontaktu sa osobom koja kod sebe ima radioaktivni uređaj - rekao nam je profesor Instituta Branislav Sladojević.

Zloupotreba defetoskopa, kako tvrdi direktor Milovanović, nije moguća, a Institut ovaj uređaj koristi za ispitivanje zavarenih spojeva čelika.

Aparat je u automobil stavljen oko 5.20 sati jer je bio pripremljen za terenski rad na potezu Velika Plana - Mala Krsna. Čuvari su potom ušli u zgradu i oko 5.45 primetili da nema 'juga' sa natpisom 'Institut ‘Kirilo Savić’'. Automobil je bio parkiran u delu između Instituta i filijale 'Agrobanke'. Nije jasno šta se kasnije dešavalo pošto je krađa prijavljena OUP Voždovac tek u 8 sati. Policija je obavila uviđaj i, zbog opasnosti, momentalno započela intenzivnu potragu za ukradenim vozilom. Direktor Milovanović smatra da defetoskop nije bio meta napada već da je u pitanju krađa automobila. Nije isključena ni mogućnost da je nepoznati lopov primetio kada je kofer unošen u automobil i da je eventualno pomislio da se radi o vozilu 'Agrobanke' u koji se stavlja novac. T. M. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.