Izvor: Blic, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS tereti Izetbegovića za genocid

RS tereti Izetbegovića za genocid

BANJALUKA - Okružno javno tužilaštvo iz Banjaluke je posredstvom Ministarstva pravde RS prosledilo juče Tribunalu u Hagu proširenu optužnicu protiv Alije Izetbegovića, u kojoj ga tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i uništavanje kulturnih objekata, kao i za genocid - rekao je juče u Banjaluci republički javni tužilac Vojislav Dimitrijević.

On je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za novinare istakao da je vladin biro za odnose s Tribunalom, uz saradnju sa svim relevantnim državnim organima, sakupio neophodna dokumenta na osnovu kojih Haški sud ima realne osnove ili da dozvoli pravosuđu RS da vodi postupak protiv Izetbegovića, ili da to učini Tribunal.

Prema Dimitrijevićevim rečima, dokumentacija sadrži oko 300 krivičnih prijava, 350 izjava pred sudom, izjave 1.000 ljudi, 16 video kaseta, devet audio kaseta, kao i imena 800 žrtava.On je objasnio da je Alija Izetbegović od 1. maja 1992. godine do 14. decembra 1995. godine bio predsednik Predsedništva pod čijom su ingerencijom počinjena krivična dela navedena u optužnici.

- Bio je na čelu Armije BiH i imao realnu vlast nad svim jedinicama, među kojima su bili i dobrovoljci iz Avganistana, Alžira, Egipta i Sudana, za koje postoje dokazi da su postupali suprotno Ženevskoj konvenciji. Postoje dokazi da su pripadnici jedinica Armije BiH ubijali, mučili i masakrirali stanovništvo i vojnike - naglasio je Dimitrijević.

On je ponovio da je u tom periodu na teritoriji kojom je vladao Izetbegović bilo 400 logora, da je zastrašivano srpsko stanovništvo, a neopravdano granatirani Doboj, Modriča, Srpsko Sarajevo, Teslić i Brčko i sistematski uništavani objekti SPC.

Predsednik Vlade RS Mladen Ivanić precizirao je da optužnica protiv Alije Izetbegovića nije optužnica protiv naroda, već protiv jednog čoveka koji je obavljao značajnu funkciju tokom proteklog rata, koji je znao za zločine koji su činjeni u tom periodu a ništa nije učinio da ih spreči.

- U podizanje ove optužnice nije upleten nikakav politički slučaj, već je aktuelna samo naša želja da u skladu s postojećom procedurom dostavimo dokaze Tribunalu koji sada ima obavezu da se izjasni. Tribunal će posle ove dokumentacije teško moći da se izjasni kako je optužnica neosnovana - podvukao je Ivanić.Ministar pravde u Vladi RS Biljana Marić podsetila je da je RS 16. decembra 1996. godine Haškom sudu prvi put dostavila dokaze na osnovu kojih se Izetbegović teretio za ratne zločine u BiH.

- Tribunal je tada ocenio da nema adekvatnih dokaza za podizanje optužnice. Uz timski rad svih organa RS sada je prikupljena dokumentacija na osnovu koje bi protiv Izetbegovića trebalo da bude podignuta optužnica - kazala je Marićeva. O. Đuđić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.