Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv korupcije i izmenom zakona

Beograd -- Sledeće nedelje biće podneta inicijativa za promenu Krivičnog zakonika.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podneće sledeće nedelje inicijativu da po hitnom postupku zakon bude promenjen tako da to tužilaštvo bude nadležno i za krivična dela iz domena organizovanog kriminala u kojima nema najmanje tri izvršioca, a ta dela se odnose na korupciju u državnim organima, saznaje B92.

Tužilaštvo je prošle nedelje tražilo i da osumnjičenima za organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminal bude zaplenjena imovina ako ne uspeju da dokažu njeno poreklo.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je da u Zakonu o krivičnom postupku postoje odredbe o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a da je pitanje da li i kako to sudovi primenjuju. Prema njegovim rečima, u novom Zakoniku biće jasno definisane odredbe o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima, a Stojković je tužiocu poručio da se pre upućivanja sličnih inicijativa konsultuje s kolegama.

"Malo me čudi njegov zahtev, meni to deluje više kao marketing, pa ne bih to komentarisao. Predsednik radne grupe koja radi zakon o krivičnom postupku dao je odgovor, niko ga nije objavio", kaže Stojković.

Advokat Rajko Danilović smatra da bi donošenjem zakona o proveri i zapleni imovine, po italijanskom modelu, koji bi pored osumnjičenog obuhvatao i članove najuže porodice, bila onemogućena prodaja sporne imovine. "Ne znam da li je marketing, ali podržavam to i ne znam zašto Stojković tako reaguje jer je inicijativa iz najbolje namere i radi zaštite interesa svih. Nema nikakve svrhe donositi meru konfiskacije imovine i pri tom omogućiti osumnjičenima da tu imovinu uklone", kaže on.

Kako saznaje B92, Tužilaštvo za organizovani kriminal tražiće sledeće nedelje da ono bude nadležno i za dela organizovanog kriminala u kojima ima manje od tri izvršioca, a koja se odnose na korupciju u najvišim državnim organima, to jest Skupštini, Vladi, ministarstvima, Narodnoj banci Srbije. Sada u nadležnost tog tužilaštva spadaju samo kriminalne grupe koje imaju najmanje tri člana.

Rajko Danilović je saglasan s tim da Posebnom odeljenu Okružnog suda treba prebaciti sve nadležnosti za najteža krivična dela tog tipa i kaže da je to jedina ozbiljna sudska ustanova. "Na žalost, to je tako. Mnoge stvari koje su došle u nadležnost redovnog tužilaštva i suda, a same po sebi predstavljaju veliku i krupnu korupciju ili umešanost ljudi iz viših organa vlasti, nisu uspele. To je pragmatičan razlog zbog čega bi trebalo to usvojiti", kaže on.

Ministar pravde kaže da će se tek videti kako će to pitanje biti uređeno u novom Zakoniku o krivičnom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.