Protiv firmi u Srbiji podneto 27 krivičnih prijava

Izvor: Politika, 11.Apr.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv firmi u Srbiji podneto 27 krivičnih prijava

Iako nov, ovaj zakon je veoma važan jer prvi put pravna lica podležu krivičnoj odgovornosti, što ranije nije bio slučaj.

Samo u prošloj godini protiv srpskih preduzeća, po raznim osnovama, podneto je 27 krivičnih prijava, zbog sumnje u postojanje različitih krivičnih dela, pa čak i krađe struje.

– Prijave su podnošene zbog krivičnih dela prevare, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, krađe, protivpravnog useljenja, zloupotrebe službenog položaja, neuplaćivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poreza po dobitku, pa čak i krivičnog dela krađe struje iz Zakona o energetici. Podnošene su nadležnim tužilaštvima Srbije, a pored pravnih, prijavljeno je i 12 fizičkih lica, uglavnom odgovorne osobe u preduzećima – otkriva za „Politiku” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Prema njegovim rečima, u konkretnim slučajevima, protiv 16 pravnih lica pokrenuti su pretkrivični postupci i sprovode se istražne radnje, dok je u osam došlo do odbačaja. Tri krivične prijave rešene su ustupanjem drugim državnim organima na nadležnost.

– Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela stupio je na snagu 27. oktobra 2008. godine i njime se propisuju uslovi za pokretanje postupka protiv pravnih lica za krivična dela, krivične sankcije, kao i pravila postupka kada u njemu pored okrivljenih fizičkih, učestvuju i pravna lica. Po ovom zakonu, pravnom licu može da se izrekne kazna (novčana ili prestanak pravnog lica), uslovna osuda ili mera bezbednosti. U slučaju izricanja uslovne osude, sud pravnom licu utvrđuje novčanu kaznu do pet miliona dinara. Ova kazna neće biti izvršena, ako osuđeno pravno lice za vreme koje odredi sud (od jedne do tri godine) ne prekrši zakon – objašnjava Zorić.

Kao meru bezbednosti, objašnjava naš sagovornik, sud preduzeću može da zabrani obavljanje određenih registrovanih delatnosti ili poslova, oduzimanje predmeta ili javno objavljivanje presude.

– Iako nov, ovaj zakon je veoma važan jer prvi put pravna lica podležu krivičnoj odgovornosti, što ranije nije bio slučaj. Ovo predstavlja jedan evropski standard, tako da je ovim zakonom Srbija dobila mogućnost da se efikasno bori protiv svih pravnih lica koja su, na bilo koji način, prekršila zakon, a ne samo protiv odgovornih osoba kao što je do sada bio slučaj.

M. Derikonjić

objavljeno: 12.04.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšena kriminalna grupa s bivšim direktorom Metals banke

Izvor: Studio B, 12.Apr.2011, 15:16

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je uhapšeno više osoba iz rukovodstva Metals banke, kao i vlasnika privatnih preduzeća zbog sumnje da su tu banku oštetili za više od 10 miliona evra..Dačić je rekao da su oni uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja, pre svega davanjem...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.