Izvor: RTS, 09.Apr.2021, 15:52

Produžen pritvor Aleksiću za još mesec dana

Apelacioni sud u Beogradu produžio je za još mesec dana pritvor vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću (68) koji se sumnjiči za da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica te škole.
Pritvor po ovoj odluci može da traje do 11. maja, precizirala je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.
Po nalaženju Apelacionog suda zadržavanje Aleksića u pritvoru je neophodno, jer postoje specifične okolnosti koje ukazuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to da će u kraktom vremenskom periodu ponoviti krivično delo u slučaju puštanja na slobodu, a s obzirom da iz do sada izvedenih dokaza proizlazi da je osumnjičeni pokazao naročitu upornost i bezobzirnost prilikom uzvršenja krivičnih dela za koja se osnovano sumnjiči, prenela je Piljićeva.
Takođe, kako je dodala, Apelacioni sud je imao u vidu i da je oštećeno više lica, prema kojima je vršeno više krivičnih dela, neka i u periodu kada su oštećene bile maloletne.
Pored toga, mesto izvršenja krivičnih dela je studio glume čiji je vlasnik osumnjičeni, a u pitanju je mesto koje bi trebalo da bude mesto za obrazovanje i vaspitanje mladih.
Polaznici tog studija su je svi smatrali školom i bili su različitog uzrasta, ukazao je Apelacioni sud.
Pritvor mu je produžen i s obzirom da se tereti za izvršenje krivičnih dela za koja je propisana kazna od preko 10 godina, a način izvršenja krivičnih dela i težina posledice za koja se osnovano sumnjiči i dalje uznemiruju javnost.
Pritom je sud imao u vidu da je, kako navodi, čitava zemlja upoznata za događajima, kao i javnost van Srbije, a elektronski i štampani mediji svakodnevno izveštavaju o tome, kontinuirano od momenta njegovog lišenja slobode.
"Najzad, postoje važni razlozi koji izisukuju da se Aleksiću produži pritvor jer u ovoj krivičnopravnoj stvari kažu da istraga još nije okončana, a neophodno je sprovesti radnje na koje tužilac ukazuje u svom predlogu", naveo je Apelacioni sud u odluci.
Protiv Aleksića je Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovelo istragu za ukupno 19 krivičnih dela, u 11 je reč o polnom uznemiravanju, osam su krivična dela silovanja, a sva su izvršena od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice.
Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje su to učinile i druge devojke.
Jedna od devojaka je u vreme napastvovanja bila maloletna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.
Nedavno su završena veštačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao punomoćnik Radulovićeve, advokat Jugoslav Tintor, ona su potvrdila verodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.
Žrtve je veštačila komisija veštaka neuropsihijatara i prihologa, koja je zaključila da su one trpele "psihičke patnje visokog itenziteta".
Za krivično delo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.
Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dve do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloletnica pet do 15 godina.
Radulovićeva je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.
On se nalazi u pritvoru od hapšenja 16. januara, da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Miroslav Mika Aleksić ostaje u pritvoru i narednih 30 dana

Izvor: Luftika.rs, 09.Apr.2021

Apelacioni sud produžio je pritvor Miroslavu Miki Aleksiću, učitelju glume kog su polaznice optužile za silovanje, za još 30 dana.. Pritvor po ovoj odluci može da traje do 11. maja, precizirala je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.. Za ovaj slučaj javnost je saznala u januaru, kada je...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.