Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pročitane SMS poruke vehabija

U nastavku suđenja grupi od 15 novopazarskih vehabija, pročitana je sadržina poruka koje su razmenjivali optuženi i Ismail Prentić, koji je poginuo prilikom pokušaja hapšenja 2007. godine. „Biće dobro, inšalah, ja molim Alaha da me usmrti, ne dam im se živ, inšalah”, naveo je Prentić u SMS-u koji je poslao nepoznatoj osobi 17. aprila 2007. godine, tri dana pre nego što je stradao.

Prentić je istog dana optuženom Safetu Bećiroviću poslao poruku „S. A. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (selam alejkum). Brat. Šta ima? Mi smo stigli, reci Safiji da se ne sekira”.

Bećirović je rekao da je ta poruka poslata na njegov broj, ali da ne može da objasni na koji način, jer on ne zna ni da čita poruke ni da ih šalje, pa mu nije jasno kako su neke poruke poslate sa njegovog broja Prentiću. „Može i Džordž Buš da mi pošalje poruku. Bilo je mnogo poruka tih dana, a Ismaila nisam ni poznavao”, rekao je Bećirović.

Prentić se, kada je stradao 20. aprila 2007. godine, krio u kući Adema Bećirovića, oca optuženog Safeta Bećirovića. On je 19. aprila razmenio veći broj poruka sa nepoznatom osobom u kojima su pominjani municija, snajperi, oružje, C4 (eksploziv), 50.000 metaka, a optuženog Adnana Hota nazivao je „smradom i policijskim plaćenikom”.

Predsednik sudskog veća Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu Milan Ranić pitao je Hota da li mu je poznato sa kim je Prentić komunicirao.

Optuženi je odgovorio da je Prentić očigledno razmenjivao poruke „sa nekim Šiptarom”, jer se pominje Kosovska Mitrovica i jer je ta osoba koristila loš srpski jezik.

Za reč se potom javio prvooptuženi Senad Ramović koji je objasnio da je Safija koja se pominje u porukama Prentićeva tašta.

Zamenik specijalnog tužioca pitao je Ramovića da li zna ko je Bajram Aslani, a optuženi je odgovorio da ne zna i da ga Prentić nikada nije pominjao.

Bajram Aslani, iz Kosovske Mitrovice, optužen je pred Specijalnim sudom za terorizam kao član druge grupe vehabija, i njemu se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

D. Č.

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.