Privođenja zbog malverzacija u Kraljevu

Izvor: RTS, 11.Maj.2013, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privođenja zbog malverzacija u Kraljevu

Privedeno 16 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u Kraljevu i time oštetili budžet grada za više od milion evra. Među uhapšenima je i bivši gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović. Osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje i biće saslušani kod istražnog sudije.

21.15 - Trojica prvooptuženih oko 21 čas privedeni kod istražnog sudije.

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su 16 osoba iz Kraljeva osumnjičenih za zloupotrebe prilikom izgradnje montažnih stambenih objekata u tom gradu, nakon zemljotresa 2010. godine, saznaje RTS. Među uhapšenima je i bivši gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović.

Ljubiša Simović je sa konzorcijumom firmi predvođene preduzećem "Ju Keops" sklopio ugovor o sanaciji posledica zemljotresa i izgradnji montažnih kuća. Naknadno su dogovrili da se neki od radova na objektima ne izvode, a da se cena ugovorenog posla ne umanjuje, čime je preduzeću "JU Keops" omogućena imovinska korist od 44 miliona dinara.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da se radi o novcu koji je uplatila Vlada Republike Srbije na poseban račun opštine Kraljevo. Veljović je naveo da je na taj način budžet opštine Kraljevo oštećen za više od milion evra.

Direktor policije najavio je da će istraga biti nastavljena pošto se sumnja da je suma veća.

"Posao policije nije završen. Mi dalje nastavljamo provere u vezi sa humanitarnim akcijama, odnosno novac koji je uplaćivan putem raznih donacija i u materijalu ili nekim drugim oblicima. Konačan iznos će sigurno biti znatno veći", rekao je Veljović.

Rekao je da je i za samu policiju frapantno da su neki ljudi dozvolili sebi da se na taj način okoriste na račun tuđe nesreće.

Napomenuo je da je sama istraga trajala nekoliko meseci.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje, a pred istražnim sudijom Višeg suda u Kraljevu u toku je saslušanje trojice prvooptuženih - Ljubiše Simovića, Milana Mirkovića i Branka Đokovića.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da je građevinske dnevnike koji prilikom primopredaje kuća nisu odgovarali situaciji na terenu, potpisao nadzorni organ Branko Đoković i time je konzorcijumu nezakonito pribavljeno još 56 miliona dinara.

Konzorcijum čine preduzeća "JU Keops", "Ving" i "Tehnoprofil", a njihovi podizvođači su "Lešević", SGZR "Standard, "Beton Inženjering, SGZR "Pavlović MV", SGZR "Drvoterm", ZR "Alfa i Omega", ZR "Ibar", SGZR "Građevinarstvo 2007" i SGZR "Dončić".

Bivši gradonačelnik Ljubiša Simović i predstavnici konzorcijuma dogovoreno su i 17 tona gvožđa, koje je Kraljevu poklonilo preduzeće "Putevi" a.d. iz Užica, kako saznaje RTS, naplatili za gotovo dva miliona dinara.

Zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i pribavili protivpravnu imovinsku korist, pored gradonačelnika Ljubiše Simovića, privedeni su nadzorni organ pri izgradnji Branko Đoković, vlasnik preduzeća "JU Keops" Milan Mirković, direktorka preduzeća "JU Keops" Vesna Blagojević, direktor preduzeća "Ving" Vujica Kovačević, direktor preduzeća "Tehnoprofil" Darko Radulović, direktor preduzeća "Lešević" Gordan Lešević.

Privedeni su i vlasnik zanatske radnje "Standard" Saša Veljović, direktor preduzeća "Beton inženjering" Vladimir Petković, diretor preduzeća "Pavlović MB" Milutin Pavlović, vlasnik zanatske radnje "Rebrinović" Milutin Rebrinović, vlasnik građevinske radnje "Drvoterm" Milan Šekularac, direktor preduzeća "Alfa i Omega" Jovica Binić, vlasnik zanatske radnej "Ibar" Gojko Bojović, vlasnik građevinske radnje "Građevinarstvo 2007" Dragan Dončić, kao i vlasnik zanatske radnje "Dončić" Zoran Dončić. 

Povodom nastavka akcije na suzbijanju korupcije, gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović izjavio je da je najbitnije da se utvrde činjenice. "Političku pozadinu svega toga ne želim da komentarišem i siguran sam da je nema", rekao je Jovanović novinarima.

"Kada budemo imali konkretne rezultate čitave ove istrage onda ćemo se pojaviti u javnosti", dodao je Jovanović. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HAPŠENJA U KRALJEVU: Priveden i bivši gradonačelnik Ljubiša Simović

Izvor: Kurir, 11.Maj.2013

Privedeno 16 osoba zbog sumnje da su oštetili budžet grada Kraljeva za oko milion evra. Oni se sumnjiče da su zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u novembru 2010. godine..BEOGRAD - U Kraljevu je uhapšeno 16 osoba na čelu sa bivšim gradonačelnikom Ljubišom Simovićem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.