Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Vehabije i na Kosovu

Priština -- Vehabije su na Kosovu aktivne od početka '90-ih godina, preneli su prištinski mediji na albanskom.

Oni navode da vehabije sada imaju oko 30 kuranskih škola, ocenjujući da je njihovim neometanim delanjem nakon rata 1999. identitet albanske zajednice u ozbiljnom iskušenju. Modus operandi vehabijskog pokreta na Kosovu je verska indoktrinacija siromašnog albanskog, bošnjačkog stanovništva, kao i Egipćana i Aškalija, navode mediji.

Takvi primeri su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evidentni u Šipolju, predgrađu Mitrovice, u naselju Kodra Trimave, nekada Vranjevac, koje je predgrađe Prištine, zatim u Prizrenu, Peći, u Radavcu kod Peći, u Juničkom Vokšiju, Uroševcu, Kačaniku i drugim mestima.

Eksplicitno se protiveći svakom spoljnom kulturnom uticaju, vehabije, ili kako sebe često nazivaju "borci čistog islama", nameću svoje "ekskluzivno učenje" na sahranama, obredima sunećenja i drugim verskim okupljanjima, pobijaju teorije o prirodnim ili društvenim pojavama i kao zamenu nude svoja tumačenja Šerijata ili Kurana.

Prištinski mediji pišu da je mladić iz Peći Elvis Goga poznat kao glavni mudžahedin na Kosovu i ukazuju da su ekspanziji vehabizma na Kosovu doprinele strane nevladine organizacije koje još uvek deluju pod okriljem Zajedničkog saudijskog Komiteta za pomoć Kosovu i Čečeniji.

Te organizacije su na Kosovo stigle nakon rata 1999. godine i, kako navode mediji, profitiraju od siromaštva u predgrađima kosovskih gradova, ali u velikoj meri i u okolnim selima, poštujući stav vlade Saudijske Arabije da na terenu ostanu aktivne sve "dok za to postoji potreba".

Arapski vehabizam na tragu "Islamske zajednice" nastoji da u galopu promeni kosovsko društvo i međuljudske odnose. I u tome do određene mere i uspeva jer se građani prema njima odnose sa neuvažavanjem ili ih se plaše.

Vehabije su, navode mediji, počeli po svojim običajima da organizuju i verske obrede i sahrane na Kosovu, pa je tako na jednoj od sahrana u Peći kovčeg pokojnika bio obavijen zelenom zastavom sa arapskim natpisom.

Pri džamijama identifikovanim kao "njihove", vehabijski aktivisti otvaraju "Internet kafe-e" kako bi privukli decu različitih uzrasta da posle bavljenja internetom slušaju "naslihate" protiv Skenderbega i pokreta za Albanski nacionalni preporod, protiv zapadne civilizacije i samog kosovskog tradicionalnog islama, pišu prištinski mediji.

Pored već navedenih, mudžahedinski aktivisti kao ciljne grupe biraju i druge slojeve kosovskog stanovništva: udovice, osobe otpuštene s posla, seljake, mlade, uglavnom one bez posla, pojedine "intelektualce" - koje "daruju" sa po 150 evra i nude druge vrste pomoći, kako bi vodili potpuno islamski način života u najradikalnijoj formi.

Kosovski i međunarodni mudžahedini, navode mediji u Prištini, pripremaju moguću "pobunu" na pragu rešavanja statusa Kosova, dodajući da će karakteristične vehabističke ličnosti islamske civilizacije brzinom munje privući kamere reportera velikih svetskih medijskih kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.