Izvor: RTS, 01.Dec.2021, 13:00

Pripremno ročište za "Jovanjicu 2" odloženo za 23. decembar

Nastavak pripremnog ročišta u procesu poznatom kao Jovanjica 2 odložen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 23. decembar.
Do odlaganja je došlo zbog izostanka drugooptuženog A. T., kao i jednog branioca, koji su izostanak pravdali bolešću.

Inače, na početku pripremnog ročišta koje je počelo još u junu, bez prisustva javnosti, svi optuženi su se izjasili da nisu krivi.
Nakon ovog ročišta sud će zakazati pocetak suđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.
Takođe, odluka o spajanju dva postupka "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.
Među optuženima je pet pripadnika BIA i MUP-a, a prvooptuženi je vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predrag Koluvija.
Pored Koluvije, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i -  A. T., B. R., R. B., M. K., S. V., Z. B., M. T. i S. M..
S. V. je u bekstvu, a svi ostali optuženi se brane sa slobode.
Za šta ih tereti tužilac  U procesu "Jovanjica 1" prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i ostalih pomenutih koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju Jovanjica.
Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine- Jovanjica 1.
I svi ostali se terete za uduživanje radi vršenja krivičnih dela, a A. T. optužen je i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.
B. R. takođe je optužen za drogu kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.
R. B., Z. B., S. M. i M. K. optuženi su i za drogu, a S. V. i M. T. za ista ova dela, kao i za falsifikovanje službene isprave.
Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.
Koluviji i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.