Prijave protiv Zvezde zbog  baklji na stadionu

Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave protiv Zvezde zbog baklji na stadionu

Beograd - Protiv Fudbalskog kluba Crvena zvezda i odgovornih osoba iz kluba juče su podnete prekršajne prijave nakon što je policija u subotu, pred početak derbija, u kontradiverzionom pregledu stadiona na severnoj tribini „Marakane" pronašla više desetina dimnih bombi, skoro 60 baklji „bengalki" i veću količinu petardi, saznaje „Blic".

Policija će izveštaj o nađenim pirotehničkim sredstvima dostaviti tužilaštvu, koje bi trebalo da izda nalog za istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojom bi se ispitalo ko je, kada i kako uneo baklje i petarde na stadion. Za to vreme sudija za prekršaje može novčano da kazni klub i odgovorno lice zbog propusta u organizaciji utakmice.

U neredima na derbiju lakše je povređeno šest osoba, uglavnom zbog uboda na šiljke tribina i uganuća ekstremiteta. U Urgentnom centru juče su naveli da su svi već u subotu uveče pušteni kućama.

Portparol Crvene zvezde Marko Nikolovski kaže za „Blic" da taj klub podržava svaku istragu nadležnih organa.

- Preduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti i šest sati pred početak utakmice specijalizovane ekipe MUP sa psima su pretražile ceo stadion i našle pirotehnička sredstva, i to je za pohvalu. Ali treba tačno utvrditi ko je od navijača, imenom i prezimenom, uneo baklje, a ne da Zvezda odgovara kao klub jer je učinila sve da na utakmici ne bude pirotehničkih sredstava. Treba ispitati kako su na stadion, i to na južnu tribinu, unete baklje koje su navijači Partizana upalili i izazvali incident - rekao je Nikolovski.

Neredi su počeli u 73. minutu utakmice kada su „grobari", koji su bili smešteni na južnoj tribini „ Marakane", zapalili i pokidali stolice u tom delu stadiona. Odmah po paljenju stolica, pripadnici Sektora za zaštitu i spasavanje sa atletske staze šmrkovima su gasili vatru. Navijači su telima pokušali da spreče gašenje, a onda su počeli da lome stolice i gađaju policajce, zbog čega je utakmica prekinuta na tri minuta.

Policija je posle nereda na „ Marakani", ali i zbog još dve tuče van stadiona, privela 34 huligana, među kojima su i 14 maloletnika. Prema saznanjima „Blica", identifikacija svih huligana koji su palili i lomili stolice još nije okončana. U redovnom postupku, protiv trojice biće podnete krivične prijave, a protiv četvorice prekršajne, i to zbog lomljenja stolica, unošenja baklji i narušavanja javnog reda i mira.

Na „ Marakani" je juče pre podne obavljen uviđaj i, prema prvim procenama, šteta je veća od deset miliona dinara jer je uništeno oko 5.000 stolica, od kojih svaka košta oko 25 evra.

Načelnik beogradske Uprave policije Slobodan Vukolić izjavio je juče da je zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Sektora za vanredne situacije incident paljenja stolica brzo saniran. Posle utakmice razilazak navijača pratilo je više stotina policajaca, a kako je rekao Vukolić, zabeležena su i dva manja okršaja navijača Zvezde i Partizana, u kojima nije bilo povređenih.

- Apelujem na sve navijače i uprave klubova da preduzmu mere u okviru svojih nadležnosti kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira, jer će se protiv svih učesnika koji narušavaju javni red i mir ili vrše krivična dela preduzimati zakonom predviđene mere - rekao je Vukolić.

Šta je predviđeno izmenama zakona

- Zabrana prisustvovanja utakmicama i obaveza da se javi dva sata pre utakmice policiji. Sankcija za nepojavljivanje u policijskoj stanici do sada nije postajala, a ubuduće će biti od 10 do 60 dana zatvora;

- Zakonom nije bilo regulisano utrčavanje na teren bez činjenja nasilja. Za to delo će biti predložena kazna od 10 do 60 dana zatvora;

- Razmatra se i izmena minimalnih kazni za sve vrste prekršaja, koje su sada za individualne počinioce od 500 do 50.000 dinara, a ubuduće će biti od 5.000 do 500.000 dinara.

Dečak se onesvestio i propustio prvi derbi

Dečak V. L. (11) iz Veternika prebačen je pred početak derbija na Urgentni centar jer se onesvestio dok je s ocem M. L. čekao da uđe na stadion ispred zapadne tribine. Žandarmi su odmah pozvali Hitnu pomoć i dečak je prevezen u Urgentni centar, gde mu je ukazana pomoć. On je juče pušten na kućno lečenje.

- Sin mi je dobro. Ima ogrebotinu na glavi, a rentgenski snimak i CTG su u redu. On navija za Partizan i trebalo je da prvi put prisustvuje derbiju. Dok je u holu bolnice čekao da mu lekari ukažu pomoć, plakao je što nije na stadionu - priča za „Blic" dečakov otac.

U toku derbija i 44-godišnji gledalac, inače lekar iz unutrašnjosti Srbije, doživeo je infarkt. On je prebačen na Urgentni centar, gde se oporavlja.

Organizatori ubistva Tatona i dalje na slobodi

BEOGRAD - Dva meseca posle ubistva Brisa Tatona dvojica osumnjičenih za organizaciju napada, Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, još su u bekstvu.

Istraga se vodi protiv 15 navijača koji su osumnjičeni da su umešani u brutalno prebijanje francuskog državljanina. Protiv Đorđa Prelića, jednog od osumnjičenih za ubistvo Tatona, koji je preminuo 29. septembra, poslednjih godina podneto je više od 20 krivičnih prijava, ali je on ostao na slobodi. Prema istraživanju emisije „Insajder", Prelić je jedan od vođa navijačke podgrupe Partizana „Alkatraz". Protiv njega policija je podnela više krivičnih prijava zbog nasilničkog ponašanja, napada na policajce, posedovanje droge. Međutim, samo jedan sudski postupak okončan je presudom od šest meseci zatvora. Prema istraživanju „Insajdera", protiv pojedinaca iz navijačkih grupa Partizana, Zvezde i Rada poslednjih godina podneto je više od 100 krivičnih prijava za ubistva, pokušaje ubistava, iznude, otmice, krađe i prodaju droge, ali do danas uglavnom nisu donete pravosnažne presude. Novi serijal emisije „Insajder" počinje u četvrtak u 22 sata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.