Izvor: B92, 01.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebijeni zatvorenici u Crnoj Gori

Podgorica -- Crnogorski specijalci upali su jutros u četiri sata u istražni zatvor u Spužu kod Podgorice i prebili više zatvorenika.

Crnogorski specijalci upali su jurtos u sobe zatvora u Spužu i prebili više zatvorenika, među kojima i Damira Mandića, za sada jedinog optuženog za ubistvo urednika lista ,,Dan" Duška Jovanovića. Nalog za pretres, ali ne i za prebijanje zatvorenika, izdao je istražni sudija Višeg suda Hamid Ganjola, koji je izjavio i da su specijalci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom prilikom prekoračili svoja ovlašćenja.

Specijalci su u zatvor u Spužu upali u četiri sata ujutro sa fantomkama na glavama. Prethodno su uklonili obezbeđenje zatvora, da bi nakon toga upali u osam soba u kojima je bilo po šest zatvorenika. Tom prilikom specijalci su prebili više njih, među kojima i Damira Mandića, optuženog za ubistvo urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

To je u sudnici na početku nastavka procesa Mandiću, saopštio sudija višeg suda Radovan Mandić. Zanimljivo je da je uprkos tome, Damir Mandić uz jako obezbeđenje, ipak doveden u sudnicu. Sudija je ceo slučaj okarakterisao kao protivzakonit i rekao da ne može da sudi u takvim uslovima.

U međuvremenu oglasio se istražni sudija Višeg suda Hamid Ganjola, koji je u izjavi za Slobodnu Evropu potvrdio da je izdao nalog za pretres ćelija u spuškom zatvoru. Ganjola je, međutim, naveo i da su pripadnici Specijalne jedinice zloupotrebili položaj i ovlašćenja: "Mi smo dali tu naredbu, ali ne za prebijanje, nego za pretres. U naredbi fino kaže na koji način se pretres vrši i kako se pretres vrši i šta može da se radi priliko vršenja pretresa. Znači, ne može neko nekoga fizički da zlostavlja kad se pretres vrši. Ovo što je rađeno to je katastrofa. Prosto čovek ne može da veruje da ovo može da se desi, da su zloupotrebili ovlašćenje i položaj, uradili su nešto što ni u kom slučaju nije smelo da se uradi".

Ganjola, istražni sudija u slučaju ubistva načelnika Uprave za opšti kriminalitet crnogorskog MUP-a Slavoljuba Šćekića, rekao je i da ga je o incidentu jutros obavestio direktor zatvora Dragan Pajović kome nije uručen nalog za pretres zatvora. Ganjola je najavio i da će slučaj biti procesuiran nakon medicinskog pregleda povređenih zatvorenika: " Mora da se uradi lekarski, da se pregledaju , da se povrede konstatuju, pa da se nakon toga uradi službena zabeleška koja će se dostaviti. Znači, ne mogu da kažem tačno kada će to, ali to će biti u svakom slučaju".

Državni tužilac Vesna Medenica kaže da će tek utvrditi da li je policija prekoračila ovlašćenja. ,,Nikakvih zvaničnih dokumenta o tome nemam. Kada budem sve dobila na stolu onda ću se stručno, valjano i precizno izjasniti ", rekla je Medenica: "Sve će do detalja da se utvrdi i niko neće biti izvučen iz krivično-pravne odgovornosti, ko bude prekršio ono što Zakon o krivičnom postupku nalaže. A to je da se izvrši pretres. Zna se kako se pretres vrši, a ne na način kako su ga oni izvršili".

Advokat Damira Mandića, Željko Jočić izjavio je da još čeka dozvolu sudije Radovana Mandića za posetu Damiru Mandiću i ostalim zatvorenicima u spuškom zatvoru, koje zastupa, a koji su pretučeni u noćašnjem incidentu: " Predsednik suda nije nam dozvolio da posetimo pritvorena lica, odnosno naše klijente koji su bili u tim sobama gde se to izdešavalo. Obrazloženje je da ništa ne može bez zvaničnog obavještenja o događaju. Ja ću sada da pođem do istražnog zatvora da pokušam da dobijem informaciju od njih. Imam i ostale klijente, ali ne znam u kojim sobama je vršen pretres, makar da dobijem tu informaciju da , da vidim da li u drugim sobama ima mojih klijenata i drugih".

Do sada se niko iz crnogorskog MUP-a i specijalnih jedinica nije oglasio povodom ovog incidenta.

Nastavak suđenja Damiru Mandiću za ubistvo urednika lista "Dan" Duška Jovanovića odloženo je za 9. septembar.

31 povređen

Pri upadu specijalaca crnogorskog MUP-a u zatvor u Spužu povređena je 31 osoba, a pet ih je upućeno na pregled u Kliničko-bolnički centar u Podgorici, izjavio je danas direktor tog zatvoran Dragan Pajović.

Kako je navedeno u njegovoj pisanoj izjavi, povređeni zatvorenici osećaju se dobro, a stanje u zatvoru, posle jutrošenjeg upada specijalaca, normalizovano je. Pajović je naveo da je obezbeđenje zatvora, odnosa Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija "u dobroj meri" bilo onemogućeno da prisustvuju, kako se izrazio, pretresu, a da su o povredama zatvorenika obavešteni posle "pretresa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.