Požar u Nacionalnom parku Đerdap ugrozio 50 vrsta sisara

Izvor: Blic, 15.Sep.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u Nacionalnom parku "Đerdap" ugrozio 50 vrsta sisara

DONJI MILANOVAC - Požar koji je izbio juče ujutru u ataru sela Boljetin, kod mesta zvanog Šomrda, rasplamsao se u toku noći a vatrena stihija je, prema nanovijim informacijama, zahvatila više od 70 kilometara šume u vlasništvu NP „Đerdap“ Donji Milanovac.

- Požar se širi i dalje, ima dosta panjeva koji pored suvih stabala predstavljaju veliki problem u gašenju vatre. Merljiva šteta je u drvnoj masi koja je uništena, dok je nemerljiva šteta po eko sistem, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovo područje bilo stanište više od 50 sisara. Sada gori šuma stara više od 100 godina, u kojoj su bile nastanjene retke vrste risa, evropskih jelena, vukova i ostalih životinja po kojima je NP „Đerdap" bio poznat.

Postoji opasnost da će sve te životinje napustiti ovo podrućje ili da će u potpunosti napustiti predeo NP Đerdap – kaže za „Blic" Srđan Stefanović, Direktor NP „Đerdap".

Na samom mestu požara nalazi se više od 50 vatrogasaca i pedesetak radnika Nacionalnog parka, koji već nekoliko sati mukotrpno pokušavaju da ugase vatrenu stihiju.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, koji je na terenu, rekao je da će mehanizacija i ljudstvo RTB, ostati u Nacionalnom parku sve dok se ne završi gašenje požara.

Iako je požar u toku noći bio pod kontrolom vatrogasaca, vetar koji je jutros počeo da duva prouzrokovao je dalje širenje vatre.

- Jutros je počeo da duva vetar i to je uzrok širenja vatre, koju smo u toku noći držali pod konbtrolom. Zbog nepristupačnog terena biće neophodno da vatrogasnim ekipama u pomoć dođe i letelica, jer će se samo tako požar ugasiti – kaže Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Požar izazvao ljudski faktor?

Požar koji je izbio oštetio je oko 60 kilometara bukove šume koja se nalazi u vlasništvu NP Đerdap Donji Milanovac. "Izgorelo je negde oko 60 kilometara bukove šume, i to su sve stabla stara od 100-150 godina. Ovo je velika šteta jer je došlo du uništavanja staništa. Pretpostavljamo da je požar izazvao ljudski faktor, jer iako u blizini nema njiva, tu se nalazi jedan od lokalnih puteva, pa je verovatno opušak izazvao požar", rekao je "Blicu" Srđan Stefanović, direktor NP "Đerdap".

Međutim situacija se na terenu menja malte ne iz časa u čas.

Predrag Marić, načelnik uprave za vanredne situacije MUP Srbije, koji se trenutno nalazi u Kraljevu, na mestu gde vatrena stihija uništava više od 200 hektara šume, rekao je da je stanje u NP „Đerdap" pod kontrolom, ali da

- Trenutno je u NP „Đerdap" požar pod kontrolom, u toku je samo akcija dogašivanja vatre. U Kraljevu je situacija jako kritična, i preti opasnost da se požar raširi i na 500 hektara. Trenutno su u gašenju požara angažovana dva helikoptera Vojske Srbije i jedan helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova. Nepristupačna padina doprinosi brzom širenju požara, a borova šuma gori neverovatnom brzinom – rekao je „Blicu" Predrag Marić, načelnik uprave za vanredne situacije.

Stanje u NP „Đerdap" na mestu požara prati i direktor ovog preduzeća koji je za „Blic" potvrdio da je stanje na terenu sada stabilno.

- Problem trenutno prave panjevi koji tinjaju i kotrljaju se niz padinu, što dalje potpaljuje vatru. Za sada je sve pod kontrolom – kaže Srđan Stefanović, direktor NP Đerdap.

Iz Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije apeluju na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer zbog veoma toplog i suvog vremena s temperaturama iznad proseka, postoji izuzetno velika opasnost od nastanka i širenja požara velikih razmera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.