Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban zakon o oduzimanju imovine

Beograd -- U borbi protiv organizovanog kriminala neophodan je zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, kažu u tužilaštvu.

Kako bi taj zakon bio što bolji, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, u saradnji sa ambasadom SAD i OEBS-om, u četvrtak i petak organizuje međunarodnu konferenciju na kojoj će svoja zakonska rešenja predstaviti italijanski i američki eksperti u borbi protiv mafije.

Velike kuće, enormne sume novca na računima mafijaša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njihovih porodica i skupi automobili, sve bi to moglo biti konfiskovano, ukoliko Srbija konačno usvoji zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima.

Međunarodne konvencije sugerišu da optuženi za organizovani kriminal moraju sami da dokazuju poreklo imovine i to ne samo svoje nego i svojih rođaka, u nekim zemljama čak i do četvrtog kolena.

Bez takvog zakona borba protiv mafije je gotovo besmislena, kažu u specijalnom tužilaštvu. "Osuđujuće presude nisu dovoljne jer kriminalci i ako ih osudite na 40 godina zatvora, mogu iz zatvora da obavljaju posao jer im je imovina slobodna", navodi Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva.

"Oni imaju žene, rođake, prijatelje i delatnost organizovanog kriminala se nastavlja. Osuđujuće presude zato nisu dovoljne. Da bi udarili u srce organizovanog kriminala i slomili mu kičmu neophodno je da se zapleni imovina", kaže on.

Specijalno tužilaštvo je još pre više od godinu dana podnelo inicijativu da se zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima što pre usvoji, ali do toga iz neobjašnjivih razloga nije došlo.

Stranke su se u predizbornoj kampanji utrkivale u izjavama da će nelegalno stečena imovina biti oduzimana, pa se u tužilaštvu nadaju da će te stranke insitirati i na usvajanju zakona. Zakon bi, prema mišljenju stručnjaka, mogao da se primenjije i retroaktivno.

"Ako se proceni da je opšti interes da se nekim licima oduzme imovina za koju se utvrdi da je kriminalnog porekla, ne vidim neke smetnje da se takav zakon ne primeni i recimo na lica čija su suđenja već u toku", kaže Goran Ilić, docent na Pravnom fakultetu, na katedri za krivično pravo.

Italija i Amerika primeri su zemalja koje se bore protiv mafije i koje oduzimaju ogromnu imovinu mafijašima. Njihovi eksperti preneće svoja iskustva srpskim tužiocima na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.