Potpredsedniku FSS – pritvor od 30 dana

Izvor: Politika, 18.Sep.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsedniku FSS – pritvor od 30 dana

Hapšenje Dragana Đorđevića u njegovom rodnom Nišu malo koga je iznenadilo

Niš – Juče oko podneva, zvanično je rečeno, u Višem sudu u Nišu istražni sudija ovog suda Mirko Drašković odredio je pritvor od 30 dana Draganu Đorđeviću (54), iz Niša, koji je uhapšen dan ranije. Đorđević je pritvoren zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju i u saizvršilaštvu, a odmah posle određivanja pritvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doneto je i rešenje o pokretanju istrage protiv njega. Pritvor mu je određen, objašnjeno je, kako ne bi ometao postupak i ne bi uticao na svedoke.

Osumnjičeni Dragan Đorđević uhapšen je u subotu pre podne i odmah posle saslušanja u policiji predat je u nadležnost istražnih organa Višeg suda u Nišu. Prvobitno je, u nezvaničnim informacijama, bilo reči da je osim zloupotrebe službenog položaja u privatnoj firmi, počinio i krivično delo falsifikovanja službenih isprava.

Osnovana sumnja da je Dragan Đorđević zloupotrebio službeni položaj odnosi se na poslovanje preduzeća „Saputnik“ u Nišu, u kojem je osumnjičeni bio vlasnik i predsednik Upravnog odbora. A zloupotrebom je, sumnja se, rečeno je u Palati pravde u Nišu, Đorđević naneo štetu preduzeću čak od 81 milion dinara, odnosno više od 800.000 evra.

PP „Saputnik“ bilo je u stečaju a protivno znanju i bez saglasnosti stečajnog sudije i ostalih članova organa upravljanja, Dragan Đorđević je, zloupotrebivši položaj, otpisivao dugovanja firmama koje su vlasništvo članova njegove uže familije i vode se na suprugu i jednog od dvojice sinova. Time je i naneo štetu „Saputniku“.

Firmu, koja se bavila turizmom i ugostiteljstvom, Dragan Đorđević kupio je pre nekoliko godina, kada se zvala „Putnik“ Niš. Zbog toga što postoji istoimeno preduzeće u Beogradu on mu je promenio naziv u „Saputnik“. Đorđević je u sklopu privatizacije „Putnika“ kupio i poznati gradski restoran „Sinđelić“, koji se nalazi u jednom od najstarijih objekata u Nišu, pod zaštitom države, u Stambolijskoj kući, u centru grada.

Inače, Dragan Đorđević je u privatnom preduzetništvu duži vremenski period. Široj javnosti po prvi put „predstavio se“ kao jedan od partnera u srpsko-grčkoj firmi „Tejk of olimpus“, koja je u Sportskom centru „Čair“ imala veliki salon nameštaja. Nedugo posle otvaranja tog salona Grci su izašli iz partnerstva i tužili Đorđevića sudu, tvrdeći da su prevareni i izigrani i tražili su veliku finansijsku odštetu. Ipak, Đorđević je dokazao nevinost u tom procesu.

U međuvremenu, iako, zna se, nikada nije igrao fudbal, preko Omladinskog fudbalskog kluba „Niš“ ušao je u rukovodeće fudbalske organe Niša i Srbije, najpre u Fudbalski savez grada, a potom i Fudbalski savez Regiona istočna Srbija. Kada je OFK „Niš“ prestao da postoji, obreo se u FK „Sinđelić“, gde je više godina u vrhu rukovodstva. Trenutno je predsednik Upravnog odbora ovog kluba.

U međuvremenu, pošto je imao „jaku delegatsku bazu“ u FS Regiona istočna Srbija, gde je bio izabran i za predsednika, predložen je i izabran u najviše organe Fudbalskog saveza Srbije, gde je već u toku njegov drugi mandat.

Osumnjičeni Dragan Đorđević je diplomirani pravnik, a karijeru je počeo u organima državne uprave, u Skupštini grada Niša, krajem osamdesetih. Posle toga naglo je počeo da se promoviše kao „uspešan privatni preduzetnik“, a onda i kao „alfa i omega niškog i srpskog fudbala“.

Hapšenje Dragana Đorđevića, ma koliko da je bilo senzacionalno za fudbalsku javnost i mnoge ljude oko FSS u Beogradu i širom Srbije, u Nišu, bar prema informacijama koje smo uspeli da dobijemo u njegovom rodnom gradu, malo je koga iznenadilo.

N. H.

-------------------------------------------

Kakvo shvatanje

Kakav „rejting“ ima kao potpredsednik FSS, govori nedavni događaj, kada je trebalo novinarima pojasniti neke detalje u vezi sa poslovanjem Fudbalskog saveza Srbije. Tada je Tomislav Karadžić, predsednik FSS, odustao od izlaska pred novinare i pred mnogima, rekao Đorđeviću da on to učini umesto njega, naglasivši: „idi ti i objasni, tebe ionako niko ne shvata ozbiljno“.

objavljeno: 19.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.