Poternica za Canetom i dalje važi

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za Canetom i dalje važi

BEOGRAD - Ruske vlasti juče su pustile na slobodu Stanka Subotića Caneta. Interpolova poternica, koju je za njim raspisao Specijalni sud Srbije pod optužbom da je vođa kriminalne grupe koja je švercom cigareta zaradila 174 miliona dinara, i dalje je na snazi.

- Poternica za Subotićem nije ni bila povučena. Ona je raspisana prošlog leta i važila je u i vreme dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Moskvi, gde je na aerodromu „Šeremetjevo" uhapšen 28. aprila - kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za „Blic" izvor iz vrha MUP-a.

U policiji, Specijalnom tužilaštvu i Ministarstvu pravde ne kriju ogorčenje odlukom ruskih vlasti da Subotića puste na slobodu i time se ogluše o zahtev Srbije za njegovom ekstradicijom.

- Učinili smo sve što je rusko pravosuđe tražilo od nas. Dostavljena im je celokupna dokumentacija o Subotiću, prevedena na ruski i zahtev za ekstradiciju koju je potpisao ministar Dušan Petrović - kaže za „Blic" izvor blizak vrhu Ministarstva pravde.

On navodi da je poslednjih dana, međutim, bilo signala iz Rusije, koji su nagoveštavali odluku o njegovom puštanju.

- Upravo u to vreme, po Beogradu su se pojavili grafiti „Sloboda za Caneta" i „Cane za premijera" - navodi naš izvor.

Snežana Malović, državni sekretar Ministarstva pravde Srbije, izjavila je juče da „nema zvaničnu informaciju da je Stanko Subotić pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi".

- O puštanju Subotića nije obaveštena ni srpska kancelarija Interpola. Pitanje je i da li je on samo pušten iz pritvora ili je i odbijen zahtev Srbije za njegovu ekstradiciju - rekla je Malovićeva.

Ona je navela i da je Ministarstvo pravde uradilo dopunu zahteva za izručenje Subotića, ali da od ruske strane nisu dobili odgovor.

- Ne znamo na osnovu čega je ruski sud doneo odluku da se ogluši o zahtev za Subotićevo izručenje Srbiji. Pravno, za takvu odluku postoji nekoliko zakonskih mogućnosti. Rusija je mogla da se pozove na to da u njihovom pravu ne postoji krivično delo za koje je on ovde optužen, da je po njihovom zakonodavstvu delo zasterelo ili da bi mu u zemlji koja ga traži bila osporena ljudska prava. Međutim, sigurni smo da u ovom slučaju to nije razlog - kaže naš izvor.

On navodi i da je optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Subotića zasnovana na čvrstim dokazima.

- Sigurni smo da će sudski postupak protiv Subotića biti okončan presudom kojom će svi optuženi državi nadoknaditi štetu od nekoliko miliona evra, zarađenih na švercu cigareta - kaže naš izvor.

Subotićev advokat Vladimir Beljanski, međutim, navodi da je Rusija odlučila da pusti Subotića, jer je procenjeno da je krivični postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji bez pravnog osnova.

- Postupak ekstradicije je ovim okončan. Subotić želi da dođe u Srbiju i da iskaz pred sudom, ali ne želi da bude talac nekoga ko bi ga stavio u pritvor. Očekujemo da sud prihvati jemstvo koje je ponudio i ukine pritvor i poternicu, nakon čega će on doći u Srbiju - rekao je Beljanski.

On je istakao da su do sada Švajcarska i Francuska ispitivale poslovanje Subotića u periodu za koji je podignuta optužnica, i da su zaključile da nema osnova za njegovo hapšenje u tim zemljama.

Subotić se pod udarom srpske policije našao 2003. kada je specijalni tim započeo akciju „Mreža" na razotkrivanju svih grupa koje su se devedesetih godina obogatile na švercu cigareta. Krivična prijava protiv njega, podneta je tek prošlog leta, a suđenje Subotićevoj grupi počelo je prošlog meseca.

U januaru ove godine, vlasti ove zemlje dali su azil Mirjani Marković i Marku Miloševiću, protiv kojih se vodi istraga zbog šverca cigareta.

Subotić ide u Švajcarsku?

Advokat Vladimir Beljanski rekao je da će Stanko Subotić najverovatnije uskoro otići u Švajcarsku, ali da konačna odluka zavisi od procene gde će biti najbezbedniji. Švajcarska je prošle godine odbila zahtev naših vlasti da organizuju potragu za Subotićem i njegovo izručenje Srbiji. Obrazloženje švajcarskih vlasti koje su uputili našem pravosuđu jeste da „ njihov zakon ne predviđa traganje za osobama koje se terete za dela fiskalno-monetarne prirode, trgovinskih ili ekonomskih mera".

Subotićevi advokati su ranije istakli da su Švajcarci proveravali njegovo poslovanje i pre nego što mu je tamo odobreno prebivalište.

- Utvrđeno je da je „sve čisto". On je sve vreme normalno boravio u Ženevi i nesmetano putovao po Evropi - kažu advokati.

Obaveštena ambsada Srbije

Zvanično, ruske vlasti o Subotićevom puštanju juče su obavestile Ambasadu Srbije u Moskvi, ali bez obrazloženja odluke. U pres službi Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije nisu znali za tu informaciju, ali su istakli da je takvoj odluci morala da prethodi procena suda o osnovama za dalje držanje dotičnog lica u pritvoru.

T.T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.