Postaje sve jasnije šta je radio Jasnić

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postaje sve jasnije šta je radio Jasnić

Klauzulom ugovora se obezbedio da mu, ako ga smene, sleduje odšteta od pola miliona evra, a taj ugovor je sklopio – sam sa sobom

Istraga protiv Siniše Jasnića, nedavno razrešenog generalnog direktora preduzeća „Univerzijada 2009”, koju vodi Prvi opštinski sud u Beogradu u vezi sa nabavkom sportske opreme za srpske reprezentativce na Univerzijadi u Bangkoku 2007. godine, u završnoj je fazi. Preostalo je još da sudu bude dostavljen nalaz finansijskog veštačenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spornih ugovora sa hrvatskom firmom.

Sada već bivši direktor „Univerzijade 2009” osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, jer je bez raspisivanja tendera s hrvatskom firmom „Varteks” iz hrvatskog grada Varaždina, obavio kupovinu, tačnije, sklopio ugovor vredan više miliona evra o nabavci odeće za reprezentativce Srbije, trenere i volontere na prethodnoj Univerzijadi u Bangkoku.

Portparol Prvog opštinskog suda Zoran Šešić izjavio je da je istraga protiv Jasnića pri kraju jer su već saslušani svi svedoci. Predmet će zatim biti upućen tužilaštvu, koje će odlučiti o nastavku krivičnog postupka.

Pre dve godine, kako su već pisali beogradski mediji, mimo tendera sklopio je ugovor sa hrvatskim „Varteksom”, vredan 250.000 evra, a da niko iz preduzeća „Univerzijada” nije proverio da li bi neke domaće firme ponudile manju cenu. Jasnić je odgovorio da su tenderi „gubitak vremena”, ali je Vlada Srbije poništila ugovor. Sada se sumnja da su i drugi poslovi obavljani mimo Zakona o javnim nabavkama.

Od Siniše Jasnića Upravni odbor „Univerzijade” je zatražio da podnese ostavku, ali je on to odbio, jer u tom slučaju, zna se, ne bi dobio odštetu. Ako ga smene, sleduje mu odšteta od pola miliona evra, prema ugovoru koji je sklopio – sam sa sobom.

Pravno gledano, ugovori sa samim sobom su blago rečeno, problematični, jer podrazumevaju sukob interesa. Da bi ugovor bio važeći, potrebno je da na njemu stoje bar dva potpisa. U slučaju da Jasnić predstavlja obe ugovorne strane, ugovor bi mogao da bude proglašen nevažećim, a bilo bi posla i za policiju i tužilaštvo.

Siniši Jasnićunije ovo prvi put da dođe u sukob sa zakonom. Svojevremeno je suspendovan sa mesta docenta na katedri za teoriju fizičke kulture na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, a protiv njega je bila podneta i krivična prijava „zbog povrede radne obaveze koja ugrožava imovinu veće vrednosti”. U presudi novosadskog suda navodi se da je Jasnić tokom 2002. i 2003. godine raspolagao dinarskom i deviznom biznis-karticom Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu kojom je mogao da plaća troškove na službenim putovanjima za potrebe fakulteta. Međutim, bez odobrenja Saveta fakulteta i u svrhe koje nisu iz delatnosti fakulteta Jasnić je potrošio oko 14.000 evra.

Krivični postupak protiv Jasnića tada ipak nije pokrenut jer je on nadoknadio fakultetu novac koji je potrošio. Međutim, sud je potvrdio odluku fakulteta o otkazu, uz ocenu da je način na koji je Jasnić raspolagao biznis-karticom fakulteta mogao da ugrozi imovinu te ustanove.

Sve u svemu, njegovo „svojeglavo” poslovanje, otkrilo je da je on sebe unapred obezbedio ugovorom o odšteti u slučaju otkaza, za koji se stručnjaci slažu da je „jedinstven slučaj” do sada kod nas. A vreme za organizaciju te sportske manifestacije – curi.

D. Č.

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.