Izvor: B92, 29.Nov.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica napadača krivi državu

Beograd -- Porodica napadača kog je u nedelju uveče policajac ubio u samoodbrani, krivi državu za tu nesreću.

Dan nakon što je 24-godišnji Miron M. stradao prilikom napada sekirom na policajca, porodica pokojnog mladića kaže da je Miron godinama unazad bio duševni bolesnik, koji je odbijao da uzima terapiju.

Porodica za nesreću krivi državu, pošto kako kažu - u zakonskom sistemu ne postoji mogućnost da se punoletna osoba primora na lečenje, što kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za posledicu ima teške porodične tragedije.

Priroda bolesti Mirona M., prema rečima njegove tetke Jadranke Hrisafović, bila je takva da on nije priznavao da je imao psihičkih problema.

Od avgusta 2009, kaže Jadranka, Miron zakonski nije bio u obavezi da uzima lekove i od tada kreću problemi.

"Posle te dve godine niko više nije mogao da ga privede lekaru, jer obično te vrste bolesti ne prihvataju svoju bolest. Na žalost, opet taj zakonodavni sistem pretpostavlja policiju koja kaže i slovom, i rečju, i zakonom - mi ne možemo ništa da uradimo da privedemo vašeg člana porodice jer on nije počinio krivično delo”, kaže ona.

"Dakle, čeka se da se uradi neko krivično delo, odnosno zločin, da neko strada da bi tada država intervenisala", konstatuje Jadranka.

Miron M. se neko vreme lečio u specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Direktor te bolnice Milutin Nenadović kaže da porodica može da zatraži hospitalizaciju ukoliko nije u mogućnosti da kontroliše da li pacijent redovno uzima lekove.

"Ne može se represivno činiti ništa protiv njih, ali dva zakona u našoj zemlji - Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o vanparničnom postupku reguliše prisilnu, tzv. institut prisilne hospitalizacije”, objašnjava on.

"Tada je potrebno da neko, iz porodice ili iz zajednice pozove Hitnu pomoć, a oni onda zovu asistenciju policije i tako se bolesnik dovodi u instituciju za lečenje", navodi Nenadović.

Dragan Jugović iz Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga i njihovih porodica - "Duša", kaže da je potrebna veća saradnja društva i nadležnih službi kako bi se pomoglo osoba sa psihičkim problemima.

Porodica Mirona M. negira da je on bio upleten u u bilo kakve kriminalne radnje. Međutim, Mironov napad koji se dogodio u nedelju uveče, nije bio jedini. 2004. on je sekirom napao svog prvog komšiju, koji, znajući za bolest, nije podneo krivičnu prijavu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za nesreu krive dravu

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2010

Dan nakon to je dvadesetetvorogodinji Miron M. stradao prilikom napadasekirom na policajca, porodica pokojnog mladia kae da je Miron godinamaunazad bio duevni bolesnik, koji je odbijao da uzima terapiju. Porodica zanesreu krivi dravu, poto kako kau u zakonskom sistemu ne postojimogunost da se punoletna...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.