Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo izbacivanje osumnjičenih

Beograd -- Radnici Javnog preduzeća Putevi Srbije, osumnjičeni za krađu novca od putarine, ponovo će biti izbačeni sa posla.

Inspekcija rada ovaj slučaj vratila je na razmatranje inspekcijskom odeljenju za Beograd, potvrdio je za B92 ministar rada Rasim Ljajić. On kaže da su pripadnici tzv. drumske mafije prvobitno vraćeni na posao zbog greške Javnog preduzeća Putevi Srbije. B92 prošle nedelje je objavio da su među radnicima koji su vraćeni na posao i neki koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred Specijalnim sudom priznali krivicu.

Dvanaestoro članova tzv. drumske mafije na posao je vraćeno pre mesec dana.

U rešenju o otkazu, do kojeg je došao B92, piše da su članovi tzv. drumske mafije otkaz dobili na osnovu nekoliko članova Krivičnog zakona. JP Putevi Srbije se u dokumentu poziva i na optužnicu Specijalnog tužilaštva, prema kojoj su zaposleni ispunili uslov za otkaz.

Budući da suđenje pred Specijalnim sudom nije završeno i da još nije utvrđena krivica osumnjičenih, inspekcija po tom osnovu nije mogla da potvrdi otkaz, kaže ministar rada Rasim Ljajić.

On tvrdi da su članovi "drumske mafije" vraćeni na posao samo zbog propusta preduzeća Putevi Srbije. "Radi se o grešci poslodavca, nije naznačio argumente za donošenje drugačije odluke u rešenju o otkazu tih ljudi sa posla", kaže on.

"Ne možete nekoga optužiti i da to bude dovoljan osnov da neko dobije otkaz na poslu. Prema tome, argumentacija u rešenju nije bila dovoljna za prvostepeni organ jer se poslodavac nije pozvao na Zakon o radu ili Ugovor o radu", kaže Ljajić.

Ljajić kaže da dvanaestoro osumnjičenih članova "drumske mafije" ne može da radi dok inspekcija rada ponovo ne razmotri sve činjenice i ne donese konačnu odluku.

U Putevima Srbije B92 je pokušao da sazna kako je i zašto došlo do propusta posle koga su osumnjičeni članovi "drumske mafije" vraćeni na posao. U službi za odnose s javnošću tog preduzeća zamolili su da se pitanja pošalju pismenim putem, ali uprkos obećanju, odgovori nisu dobijeni.

Ministar Rasim Ljajić kaže je ovaj slučaj dobio političku konotaciju i da se sada koristi za kampanju pojedinaca, koje, kako kaže, ne želi da imenuje.

"Nekome je bila potrebna ta odluka prvostepenog organa da stvori, eto, utisak da neko štiti lopove a neko ih sudi u skladu sa zakonom. Nećemo podleći pritiscima", kaže on.

Kako je ranije objavio B92, među njima su bili i oni koji su pred Specijalnim sudom priznali krivicu za krađu novca od putarine.

Reagujući na rešenje inspekcije rada, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić tada je izjavio da su naše institucije nemilosrdne jer je, kako je rekao, zbunjen njihovom odlukom da se bivši radnici Puteva Srbije vrate na posao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.