Poginuo čuvar, ranjeno i dete

Izvor: Blic, 09.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo čuvar, ranjeno i dete

VITEZ - Zvonko Barbić (28), radnik obezbeđenja Tržnog centra FIS u Vitezu, poginuo je, dok je njegov kolega Josip Šarić (28) teško, a dve žene i jedno dete lakše su povređene u jučerašnjoj eksploziji u supermarketu ovog tržnog centra.

Šarić je prevezen u bolnicu u Sarajevu, a lakše povređene Dragana Karić i jedna državljanka Kine posle ukazane pomoći u Domu zdravlja u Vitezu puštene su kući. Prema nezvaničnim informacijama, lekarska pomoć ukazana je i detetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojem su od detonacije popucale bubne opne.

Portparol Kliničko-bolničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić rekla je da je Šarić primljen sa teškim telesnim povredama glave i grudnog koša, ali da ne može davati prognozu o njegovom zdravstvenom stanju jer je operacija u toku.

Eksplozija se dogodila se u 12.40 časova, a istragu vodi ekipa Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jer se strahovalo da se u prodajnom centru nalazila još neka eksplozivna naprava.

Samir Džebo, zamenik direktora Federalne uprave policije, rekao je da policija „još ne može reći koja vrsta eksplozivne naprave je aktivirana i kako, kao ni motive tog krivičnog dela”.

I dok policija istražuje ko je i zbog čega postavio eksplozivnu napravu, juče se nezvanično moglo čuti da su radnici Odeljenja posuđa primetili sumnjivi paket i pozvali obezbeđenje. Barbić i Šarić su prišli paketu i u trenutku dok su ga otvarali, strahovita eksplozija odjeknula je tržnim centrom. U eksploziji Barbić je smrtno povređen, a povrede su zadobili i njegov kolega i posetioci koji su bili u njihovoj blizini.

Ostale posetioce uplašila je jaka detonacija i zalegli su. U eksploziji je demolirano odeljenje posuđa, a materijalna šteta pričinjena je i okolnim odeljenjima.

Po rečima predstavnice kancelarije za informisanje FIS-a Ljubice Tomašević, radnik osiguranja TC FIS, koji je u vlasništvu biznismena Pere Gudelja, obratio se Policijskoj stanici i obavestio da je došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u tom centru.

Policajci su nakon izlaska na mesto eksplozije našli su beživotno telo radnika obezbeđenja. Posle eksplozije, angažovane su sve raspoložive policijske i specijalne jedinice, forenzičari.

Psi su prekontrolisali ceo objekat da bi bila eliminisana mogućnost da je još negde ostavljen sumnjiv paket. Saobraćaj u celom Vitezu bio je blokiran nekoliko sati. Zatvorene su sve radnje i svi izlazi iz grada.

Lažna dojava bila pre dva dana

Policijskoj stanici u Vitezu prošlog petka dojavljeno je da je u FIS-u postavljena bomba, ali je nakon detaljnog pretresa specijalne jedinice utvrđeno da je dojava lažna. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je juče zasedanje u Sarajevu nakon vesti o tragediji u FIS-u.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.