Poginuli radnici radili na crno

Izvor: B92, 01.Okt.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuli radnici radili na crno

Beograd -- Četiri radnika koja su poginuli u odronu zemljišta u Zemunu radili su na crno za dnevnicu od 1000 dinara, piše "Blic".

Njihovim porodicama do juče nije javljeno da su im najmiliji poginuli.

Trojica odgovornih iz "Gradinga SS" i "Tehnomenadžera" su uhapšena.

Građevinski radnik B.O., koji je povređen kada se juče u Zemunu obrušilo brdo, nije u životnoj opasnosti. On ima teške povrede kičme i grudnog koša i njegovo stanje se redovno prati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ako se poštuje zakonska regulativa i svi pravilnici koji iz nje proističu, kao i uredba o bezbednosti, na gradlištima ne može da dođe do incidenata i nesreća, za B92 kaže predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Kada je reč o firmi Grading SS, čiji su radnici nastradali, na njihove vlasnike će se primenjivati zakon o krivičnom postupku.

"Pored zakona o izgradnji, da su se poštovale i mere zakona o bezbednosti na radu i posebno taj deo koji se odnosi na gradilišta, tamo jasno piše da za sve iskope u zemlji ispod jednog odnosno većeg, mora da se obezbedi taj iskop i uradi podgrada. Ovde kao što vidimo ima 26 metara i nema podgrade na tom velikom delu. Postoje kamena obezbeđenja, ali očigledno da tu nisu ispoštovane ni mere bezbednosti na radu. Što se tiče odgovornosti naših članova Inženjerske komore Srbije, naš tužilac Miodrag Isailović se već oglasio i on je pokrenuo po službenoj dužnosti istražne radove da se vidi ko je, ako je neko od članova Inženjerske komore Srbije pogrešio da li u projektovanju, da li u tehničkoj kontroli projekta da li u izvođenju kao izvođač ili kao nadzor", kaže Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije.

Zbog te tragedije ponedeljak 3. oktobar proglašen je Danom žalosti u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.