Izvor: Politika, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod sumnjom nalaz VMA o smrti Anje Grahovac

Zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu predložio je juče da se svim osumnjičenima za smrt trogodišnje Anje Grahovac, koja je umrla posle operacije katarakte u klinici "Perfekta", ukine pritvor. Pošto se istražni sudija nije saglasio sa predlogom tužioca, predmet će biti prosleđen Vrhovnom sudu Srbije na odlučivanje.

Podsetimo, istražnom sudiji je pre tri dana dostavljen nalaz sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu čime su spisi predmeta kompletirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i dostavljeni tužilaštvu. Činjenica koja "bode oči", jeste da je izveštaj novosadskog medicinskog fakulteta u suprotnosti sa obdukcionim nalazom devojčice, koji su potpisali lekari Vojnomedicinska akademija. Naime, lekari sa VMA tvrde da je trogodišnja devojčica umrla usled nedostatka kiseonika, dok su njihove novosadske kolege zauzele stav da uzrok smrti ne može tačno da se utvrdi.

U izveštaju koji je sudu dostavio novosadski medicinski fakultet navodi se da je Anjina smrt mogla da bude izazvana propustima tokom anestezije, neispravnošću aparata, zastojem srca ili poremećajem srčanog ritma. Kao uzrok smrti ne može se isključiti, ni mogućnost postojanja nekog genetskog oboljenja koje je aktivirano tokom operacije.

– Pošto su sudsko medicinski nalazi jasni, a saslušani su i svi svedoci nedopustivo je da osumnjičeni i dalje budu u pritvoru – navodi advokat Veselin Cerović, branilac Dejana Milutinovića, vlasnika klinike "Perfekta".

Trogodišnja Anja Grahovac tragično je preminula 4. juna posle operacije katarakte. U operacionoj sali klinike "Perfekta" tokom intervencije bili su vođa tima oftalmolog Božidar Ilić, i njegove kolege Mirjana Ilić, Bora Mitrović, koji je operisao devojčicu i anesteziolog Stanoje Glišić. Sa ekipom u sali bila je i medicinska sestra. Devojčicu su sedam dana pre operacije poslednji put pregledali doktori Bora Mitrović i Mirjana Ilić. Tokom operacije Anja je ostala bez kiseonika što je prouzrokovalo oštećenje mozga, a kasnije i smrt.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.