Počinioci krivičnih dela sve mlađi

Izvor: Politika, 30.Nov.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinioci krivičnih dela sve mlađi

BEOGRAD – Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je da su u Srbiji počinioci krivičnih dela sve mlađi, kao i da raste broj teških krivičnih dela.

„U porastu je broj teških krivičnih dela sa elementima nasilja, a sve više su prisutni različiti oblici sociopatoloških pojava, bolesti zavisnosti i psihološki poremećaji”, rekao je Obradović na predstavljanju Nacrta „Strategije za socijalnu reintegraciju i prihvat osuđenih lica”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Tom strategijom koja je predviđena za period od 2012. do 2015. godine, biće preduzete mere podrške bivšim osuđenicima, kako bi se smanjio rizik da oni nakon odsluženja kazne nastave sa kriminalnom delatnošću.

Obradović je kazao da su osuđenici prepušteni sebi pri ostvarivanju obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih potreba.

Strategijom je predviđeno pružanje pomoći i podrške osuđenicima kad izađu na slobodu, poput pomoći oko smeštaja, zapošljavanja, lečenja, obrazovanja, kako bi se što uspešnije prilagodili i uključili u društvo.

Od oko 11.000 zatvorenika u Srbiji, 50 odsto nema zanimanje kojim bi se bavilo kad izađe iz zatvora, a 80 odsto njih nije zaposleno, rekao je upravnik Centra za trening i stručno usavršavanje zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Damir Joka.

Prema njegovim rečima 70 odsto zatvorenika je imalo kontakt ili su aktivni zavisnici od narkotika, što ukazuje da je potrebno uspostaviti stabilni sistem prihvata osuđenih lica.

Do kraja 2012. godine se očekuje da će biti usvojen Zakon o probaciji, koji će precizno regulisati Probacionu službu, a čija će funkcija biti saradnja sa službom za tretman zatvorenika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i sa subjektima društvene zajednice koji su uključeni u prihvat.

Beta

objavljeno: 30.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinioci krivičnih dela sve mladji

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2011

BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta) - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je u sredu da su u Srbiji počionioci krivičnih dela sve mladji, kao i da raste broj teških krivičnih dela... BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta) - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Počinioci krivičnih dela sve mlađi

Izvor: Šumadija Press, 30.Nov.2011

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović izjavio je danas da su u Srbiji počionioci krivičnih dela sve mlađi, kao i da raste broj teških krivičnih dela.

Nastavak na Šumadija Press...

KRIMINALCI SVE MLAĐI

Izvor: Kurir, 30.Nov.2011

BEOGRAD - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je da su u Srbiji počinioci krivičnih dela sve mlađi, kao i da raste broj teških krivičnih dela..."U porastu je broj teških krivičnih dela sa elementima nasilja, a sve više su prisutni različiti oblici sociopatoloških...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.