Početak suđenja Jezdimiru Vasiljeviću iz šestog puta

Izvor: Blic, 05.Dec.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak suđenja Jezdimiru Vasiljeviću iz šestog puta

BEOGRAD - Jezdimiru Vasiljeviću Gazda Jezdi, vlasniku piramidalne štedionice “Jugoskandik”, i njegovim saradnicima danas se nastavlja suđenje u beogradskom Višem sudu zbog optužbi za prevaru više hiljada građana Srbije devedesetih godina.

Da li će suđenje početi danas zavisi od procene Institut za sudsku medicinu koji je proveravao da li je Vasiljević sposoban i zdrav da bi moglo da mu se sudi. Sudsko veće očekuje da će dobiti rezultate koje je tražilo još u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << maju.

Po nalogu Višeg suda pregled Vasiljevića trebalo je da obave radiolog, neurolog i psihijatar, kao i da bude pregledan na magnetnoj rezonanci.

Vasiljević je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, gde boravi od 26. marta 2010. Pre toga je godinu dana bio u ekstradicionom pritvoru u Holandiji u kojem je završio posle bekstva iz Srbije 2006. U Holandiji je bio uhapšen aprila 2009, po poternici iz Srbije.

Šteta za ulagače 217 miliona maraka

Na dan kada je Jezdimir Vasiljević pobegao iz Srbije, 6. marta 1993, u trezoru je zbog protivpravnog prisvajanja bila samo 3.135.991 nemačka marka. Obaveza prema ulagačima za isplate iz trezora iznosila je najmanje 217 miliona nemačkih maraka, što je i iznos štete za ulagače.

Vasiljević se sudu više puta sudu žalio na loš tretman lekara u zatvoru, a na suđenja je dolazio sa dve štake. Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku” početkom devedesetih, optuženi su osim Vasiljevića crnogorski državljanin Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore, Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

Suđenje je bilo prekinuto 2006. zbog Vasiljevićevog bekstva iz zemlje. Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion evra na kući u naselju Dedinje, koju je za njega založio prijatelj, preminuli Nikola Kubatlija.

Vasiljević je nedavno posle 20 godina raskinuo saradnju sa advokatom Dragoljubom Đorđevićem, koji je predsednik Advokatske komore Srbije.

Punomoćje je ponudio predsedniku Advokatske komore Beograd advokatu Slobodanu Šoškiću, koji ga je odbio zbog drugih brojnih obaveza. U predmetu je kao njegov branilac ostala advokat Branka Slani-Taboroši.

Povezane vesti: Suđenje Jezdi najzad počelo Suđenje Jezdimiru Vasiljeviću Početak suđenja Gazda Jezdi iz petog pokušaja Gazda Jezda traži novog advokata Suđenje Jezdi Vasiljeviću sutra iz trećeg pokušaja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.