Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za ubistvo dva albanska civila

Niš -- Pred Vojnim sudom u Nišu u ponedeljak je počelo suđenje četvorici pripadnika Vojske Jugoslavije za ratni zločin, odnosno ubistva dva albanska civila u selu Kušnin kod Prizrena, u aprilu 1999.godine. Proces će, kako saznaje Radio B92, predstavljati prekretnicu u domaćem vojnom pravosuđu, jer se radi o pravu vojnika da odbije naređenje pretpostavljenog koje je usmereno na izvršenje ratnog zločina. Tokom pretresa u ponedeljak, zastupnik optužbe, potporučnik Aleksandar Stanojević, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmenio je optužnicu u ratni zločin koji su počinili potpukovnik Zlatko Mančić iz Pirota, kapetan Rade Radojević iz Medveđe i vojnici Danilo Tešić iz Beograda i Mišel Seregi iz Subotice. Imena žrtava nisu poznata, jer su njihove lične isprave uništene. Vojnici Tešić i Seregi, koji su tada bili na odsluženju vojnog roka, ubili su Albance po naređenju starešina Mančića i Radojevića, a prethodno su, po saznanjima Radija B92, albanske žrtve bile opljačkane.

Komentarišući proces, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo podseća da Krivični zakon SRJ koji se odnosi na krivična dela protiv VJ jasno propisuje da je vojnik odgovoran, ako je počinio krivično delo po naređenju pretpostavljenih. S druge strane, vojnik neće biti kažnjen ukoliko krivično delo počini po naređenju prepostavljenih, a koje je bilo usmereno na izvršenje ratnih zločina, upozorava Biljana Kovačević Vučo. "Da li možete da zamislite situaciju u kojoj se nalazi regrut koji je otišao na odsluženje vojnog roka na Kosovo. Rat, zločini na sve strane, i da li možete da zamislite čoveka koji odbija da izvrši naređenje? Postoji pretpostavka da je vojnik znao da se radi o ratnom zločinu, što je prilično neverovatno, a postoji krivično delo neizvršavanja i odbijanja izvršavanja naređenja koje se kažnjava, isto teškim kaznama zatvora. Redovna je pojava u Vojsci da vojnici slepo izvršavaju naređenja i ne znam za slučaj da je neko odbio da izvrši naređenje, a da je to prošlo bez posledica po njega", kaže ona.

Prema saznanjima B92, starešine su u istražnom postupku negirale da su izdale naređenje za ubistvo albanskih civila. U nastavku pretresa, zakazanom za 25. septembar, očekuje se da će vojnici potvrditi da su takvo naređenje dobili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.