Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje "saobraćajnoj mafiji"

Za fingiranje udesa i naplaćivanje osiguranja tereti se 29 optuženih, među kojima su policajci, advokati i procenitelji štete Glavni pretres na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi, u javnosti označenoj kao "saobraćajna mafija", zvanično je otvoren juče čitanjem optužnice u Specijalnom sudu u Beogradu. Na optuženičku klupu najveće sudnice selo je 28 članova ove grupe, a jednom se sudi u odsustvu. Među okrivljenima je 10 policajaca, nekoliko advokata i procenitelja štete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u osiguravajućim društvima, jedan sudski veštak i nekoliko privatnika.

Prema navodima tužbe, u toku 2005. godine, prvookrivljeni Slobodan Knežić i drugookrivljeni Zoran Stanojević su organizovali kriminalnu grupu sa ciljem da u dužem vremenskom periodu nezakonito stiču materijalnu korist na štetu domaćih i stranih osiguravajućih društava u međunarodnim razmerama.

– Dobijali su falsifikovanu dokumentaciju za vozila inostranih tablica i falsifikovana lična dokumenta kao i falsifikovane račune i potvrde o popravkama na takvim vozilima. Stanojević i Knežević davali su mito policajcima od kojih su dobijali lažne zapisnike o uviđaju saobraćajnih nesreća koje se nisu ni dogodile – naveo je tužilac.

Kako se navodi u tužbi, članovi grupe su po unapred utvrđenim ulogama i zadacima po nalogu organizatora grupe podnosili zahteve za naplatu štete od osiguravajućih društava i na svoje račune dobijali više od 1.500.000 dinara. Novac su davali organizatorima koji su delili plen po dogovoru.

Optuženima se na teret stavlja zločinačko udruživanje, više krivičnih dela falsifikovanja isprava, prevara, davanja i primanja mita. Ovako su, prema navodima optužnice, za oko 200.000 evra oštetili nekoliko osiguravajućih društava među kojima i kompanije "Delta", "Dunav", "Viner štediše".

Osim organizatora kriminalne grupe Slobodana Knežića i Zorana Stanojevića, kao članovi "saobraćajne mafije" u optužnici su označeni Svetlana Glišić, Petar Tomašević, Pera Mančić, Mile Lekić, Slaven Čeprnja, Željko Komazec, Saša Srećković, Arsen Žuža, Branko Škarić, Milenko Berić, Nada Popović, Milorad Babić, Darko Mrkić, Zoran Đorđević, Lazar Popjovanov, Aleksandar Atanasković, Dušan Đurković, Živomir Smiljanić, Manojlo Trninić, Slobodan Đošović, Branko Kostadinović, Miroslav Starčević, Dobrosav Laćarak, Dušan Bokan, Goran Mandić i Dragan Joksimović.

Pre nego što je zamenik tužioca počeo da čita optužnicu, okrivljeni su se izjasnili o ličnim podacima.

Prvooptuženi Slobodan Knežević (33) zvani Baćko, po zanimanju carinik, rekao je da je pre hapšenja radio kod zeta u građevinskoj firmi "Astra plan" i da je mesečno zarađivao od 500 do 2.000 evra. On je napomenuo da je neoženjen, ali da živi u vanbračnoj zajednici sa trećeoptuženom Svetlanom Glišić (29) zvanom Ceca i da imaju dvoje maloletne dece. Glišićeva, inače nezaposlena i fotograf po zanimanju, potvrdila je navode nevenčanog supruga. Oboje su u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, a kako su rekli, majke se brinu o njihovoj deci. Zanimljivo je da je među optuženima i majka Svetlane Glišić, Nada Popović, koja se brani sa slobode. Ona je po zanimanju medicinska sestra i zaposlena je u predškolskoj ustanovi u Novom Sadu.

Lične podatke izneo je i drugooptuženi Zoran Stanojević, za koga je sudski veštak neuropsihijatar dr Marija Popović rekla da je sposoban da prisustvuje glavnom pretresu. Dr Popović je navela da optuženi pati od depresije zbog koje je i penzionisan, a da ne može sa sigurnošću da se utvrdi da li je prekjuče imao epileptični napad i dodala da takve napade nije imao u pritvoru. Ona nije isključila mogućnost da bi usled psihičke napetosti optuženom moglo da se pogorša zdravstveno stanje.

Stanojević se vidno otežano kretao dok je prilazio sudskoj govornici i teško je govorio. On je rekao da je doktorka slagala o njegovom zdravstvenom stanju i da je imao više epileptičnih napada u Centralnom zatvoru. Optuženi je naveo i to da se njegovo stanje naročito pogoršalo kada je na njega u Centralnom zatvoru pao plafon.

Preostali optuženi navodili su uglavnom da ne zarađuju mnogo, neki od njih su i dalje zaposleni, dok su optuženi policajci suspendovani sa dužnosti do okončanja sudskog postupka.

Tročlanom sudskom veću predsedava sudija Biljana Sinanović, a u veću su i sudije Dragoljub Albijanić i Milena Rašić. Optužnicu zastupa zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Velimir Golubović. U pritvoru je 12 optuženih, 16 se brani sa slobode dok je Dubravko Jovanović iz Nemačke u bekstvu.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.