Počelo sudjenje Stanišiću bez njegovog prisustva

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo sudjenje Stanišiću bez njegovog prisustva

U Haškom trubuinalu počelo obnovljeno sudjenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i njegovom nekadašnjem pomoćniku Franku Simatoviću, optuženim za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, uprkos tome što je Stanišić, iz zdravstvenih razloga, i ovog puta odbio da prati proces putem konferencijske video veze.

Odbrana u ovom postupku zatražila je da sudjenje, ranije zakazano za danas, i sutra bude odloženo, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jer Stanišić, kako je navedeno, iz razloga psihološke prirode, nije u stanju da učestvuje u njemu čak ni putem video veze.

Na zahtev tužilaštva, Stanišiću je ponovo ponudjeno da bude prebačen u konferencijsku sobu s video vezom, ali je on to odbio, posle čega je Veće Haškog suda odlučilo da omogući tužilaštvu da održi uvodnu reč.

Haški lekar Mihael Ekhof ponovio je svoj stav, iznet u izveštaju od 12. maja, da Stanišić zbog bolova u ledjima, diskus hernije i kolitisa, ne može da sedi duže od 10 minuta, kao i da može da prati sudjenje najduže sat vremena, putem konferencijske video veze, iz svoje sobe u Tribunalu.

Kada je reč o depresiji i apatiji, Stanišić je, takodje, odbio predlog da ga pregleda novi psihijatar.

Tužilaštvo u ovom procesu ipak je održalo uvodnu reč, ocenivši da prisustvo Stanišića u ovom slučaju nije neophodno.

Tužilaštvo je u uvodnoj reči navelo da želi da preispita ulogu dvojice optuženih u "organizovanju, obuci, finansiranju, opremanju i komandovanju specijalnim jedinicama Službe državne bezbednosti Republike Srbije, koji su doveli do zločina počinjenih u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina".

U uvodnoj reči, tužilaštvo je navelo i da su se Stanišić i Simatović "identifikovali s politikom Slobodana Miloševića", ali da su ih zakoni sprečavali da rasporede svoje ljudstvo van granica Srbije, zbog čega su stvorene specijalne jedinice, koje su mogle tajno da se rasporedjuju van granica "u cilju stvaranja etnički čistih područja u Hrvatskoj i BiH".

Tužilaštvo namerava i da navede nekoliko ličnosti koje smatra ključnima za ovo sudjenje, bilo da su one učestvovale u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" za koji su Stanišić i Simatović optuženi ili su bile istaknuti članovi specijalnih jedinica DB-a.

Medju njima su Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Mihalj Kertes, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj.

Tužilaštvo Tribunala trebalo bi i sutra da nastavi uvodnu reč, a početak izvodjenja dokaza zakazan je za 29. jun. Odbrana je odlučila da ne održi uvodno izlaganje u ovoj fazi, stoji u Nalogu o rasporedu.

Stanišić i Simatović se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali zločine koje su počinile tajne jedinice, koje su samostalno ili u sprezi s drugim srpskim snagama napadale i preuzimale kontrolu nad gradovima i selima u Hrvatskoj i BiH.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, Jedinice za specijalne operacije i Jedinice za antiteroristièka dejstva.

Stanišić i Simatović su se u junu 2003. godine izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.