Počelo saslušanje Kuzmanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo saslušanje Kuzmanovića

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je saslušanje Milenka Kuzmanovića osumnjičenog da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, izjavila je večeras portparol tog suda Maja Kovačević.

Kovačevićeva je agenciji Beta rekla da Kuzmanovića saslušava istražni sudija.

Kuzmanović je uhapšen u subotu u Beogradu.

Kuzmanović je već jednom hapšen u Hrvatskoj, zbog sumnje da je iz Srbije u Zagreb doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << eksploziv koji je korišćen za atentat na Pukanića i Niku Franića, kao i da je trebalo da omogući bekstvo Robertu i Luki Mataniću posle ubistva.

On je posle 55 dana provedenih u pritvoru u Hrvatskoj pušten zbog nedostatka dokaza.

U Beogradu je sinoć uhapšen i Željko Milovanović osumnjičen da je krajem oktobra prošle godine u centru Zagreba postavio bombu u čijoj su eksploziji poginuli Pukanić i Franić.

Istraga zbog tog slučaja je pokrenuta i protiv Sretena Jocića koji je mesec dana u pritvoru, a koji se pominje kao mogući organizator ubistva.

Homen: Milovanović prvo pred srpski sud

Željko Milovanović, osumnjičen za ubistvo hrvatskog novinara Ivu Pukanića koji je sinoć uhapšen u Beogradu, ima bosansko, hrvatsko, ali i srpsko državljanstvo, potvrdio je danas za Radio televiziju Srbije državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Iako je osumnjičen da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, Milovanoviću će se suditi prvo u Srbiji.

Željka Milovanovića, osim Hrvatske, traže i Srbija i Bosna i Hercegovina zbog najtežih krivičnih dela.

Osim osiječkog suda, koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe, Milovanovića traže i u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Pošto Srbija i Hrvatska nemaju sporazum koji bi omogućio njegovo izručenje, to bi bilo izvodljivo samo ukoliko dve zemlje potpišu sporazum o konkretnom pojedinačnom slučaju. Šef hrvatske policije Vladimir Faber rekao je da je Hrvatskoj svejedno gde će se Milovanoviću suditi.

On je rekao da je srpsko državljanstvo prepreka za Milovanićevo izručenje Hrvatskoj, ali napominje da su protiv njega prikupljeni čvrsti dokazi da je učestvovao u ubistvu Pukanića, 23. oktobra prošle godine.

"Od kolega iz Srbije dobili smo potvrdu da Milovanović ima srpsko državljanstvo i to je formalno-pravna prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj, no ne bojimo se postupka bez obzira na to gde će se voditi jer je nesumnjivo dokazano da je počinio krivično delo za koje se tereti", izjavio je Faber i naveo da su ti dokazi zakonito prikupljeni.

Milovanoviću se svakako prvo mora suditi u Srbiji za dela za koja ga tereti pravosuđe Srbije. Posle toga, postoje dve mogućnosti: da eventualnu kaznu služi ovde, pa potom bude izručen Zagrebu.

Ili, da odmah po izricanju presude u Srbiji bude procesuiaran i u Hrvatskoj, i tamo odsluži obe eventualne kazne. U svakom slučaju dve zemlje bi morale da potpišu sporazum o izdržavanju kazni.

Kako RTS saznaje, to će zavisiti od procene koliko je Milovanović "bezbednosno interesantan" za Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.