Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja novog zatvora

Beograd -- U Padinskoj skeli počela izgradnja novog zatvora u kome će boraviti osuđeni za najteža krivična dela. Prenatrpanost veliki problem

Novi zatvor biće zatvorenog tipa s visokim stepenom zaštite. Na površini od 10.500 kvadratnih metara u naredne dve godine trebalo bi da se sazida objekat novog kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli. Međutim, novi zatvorski objekat neće biti dovoljan za rešavanje problema prenatrpanosti srpskih zatvora.

Iako će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgrada biti pored postojećeg zavoda, predstavljaće potpuno zasebnu celinu.

Za razliku od postojećeg, u kome se vrata ne zaključavaju i prima 200 zatvorenika, novi zatvor će imati 450 mesta, i biće prvi u Beogradu zatvorenog tipa, sa visokim stepenom obezbeđenja.

"U novom zavodu, kaznu zatvora izdržavaće osuđena lica za najteža krivična dela kao i ona lica koja na izdržavanju kazne zatvora u drugim zavodima pokazuju destruktivno i neprilagođeno ponašanje. Ovaj zatvor će kompletno biti opremljen video-nadzorom i kompletni sadržaji koji su vezani za rad sa oduđenim licima obavljaće se unutar objekta", objašnjava Saša Vukadinović, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija MUP-a Srbije.

Dok će u novom zatvoru, koji je projektovan kao celina sa tri zasebna bloka, kazne služiti i osuđeni na 40 godina zatvora, kao i oni za dela iz organizovanog kriminala, u postojećem zatvoru kaznu do jedne godine izdržavaju osobe osuđene za lakša krivična dela.

Oni, između ostalog, vreme provode u stolarskim, mehaničarskim, krojačkim radnjama ili u obradi povrća. Međutim, u većini zatvora u Srbiji problem je prenatrpanost, odnosno zatvorski kapaciteti, kaže Vukadinović:

"Sadašnji naši zatvori koje Srbija ima imaju realno kapacitet za oko šest hiljada osuđenika, a na današnji dan ima negde oko osam i po hiljada lica lišenih slobode. Srbiji bi bilo neophodno pet zatvora da reši problem".

Takođe, jedan od dominantnih problema jeste i neadekvatna opremljenost zatvora u bezbednosnom smislu. Većina zatvora nema video-nadzor, opremu i sisteme tehničke zaštite.

Zato pored izgradnje novih, postojeće treba rekonstruisati, kaže Vukadinović. Trenutno se osavremenjuju B paviljon u niškom kazneno-popravnom zatvoru, koji će imati 250 mesta, a u Sremskoj Mitrovici 1. paviljon zatvora, kao i odeljenja za droge, istrage i prijemno odeljenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.