Petoro uhapšenih zbog tragedije u Užicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2009, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petoro uhapšenih zbog tragedije u Užicu

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas imena pet radnika "Prvog partizana" iz Užica uhapšenih zbog ugrožavanja opšte sigurnosti i izazivanja opšte opasnosti u toj fabrici zbog koje je došlo do pogibije sedam njihovih kolega.

Slobode se lišeni Velibor Janjić (56), radnik na zasipanju baruta, Milojka Pešić (53), šef za protivpožarnu zaštitu, Milisav Đerić (49), poslovođa, Prvoslav Đerić (43) rukovodilac pogona i Zoran Ćirović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (55) rukovodilac kontrole.

Oni su uhapšeni zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti, naveo je MUP u saopštenju.

Tužilaštvo zahteva istragu protiv osumnjičenih

Tužilaštvo će zahtevati sprovođenje istrage protiv petoro zaposlenih u pogonima namenske proizvodnje preduzeća 'Prvi partizan' iz Užica, pošto je u saradnji sa policijom utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, izjavio je danas portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

"Na osnovu dosadašnjih rezultata istrage, postoji osnovana sumnja da su usled više propusta u radu, nepridržavajući se uputstava o postupanju sa barutom Velibor Janjić, Milojka Pešic, Milisav Đerić, Prvoslav Đerić i Zoran Ćirović izvršili krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti", precizirao je portparol Zorić u izjavi Tanjugu.

Zorić je dodao da će Opštinsko javno tužilaštvo u Užicu zatražiti sprovođenje istrage protiv osumnjičenih, koji će sutra biti izvedeni na saslušanje pred istražnog sudiju.

Oni su osumnjičeni da se nisu pridržavali mera zaštite na radu i da nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom koje je dovelo do smrti sedam njihovih kolege, povređivanja 14 ljudi i uništavanja imovine. Uhapšenima je određen pritvor.

"MUP i tužilaštvo nastavljaju prikupljanje dokaza u cilju utvrđivanja odgovornosti drugih zaposlenih i rukovodstva preduzeća 'Prvi partizan', radi rasvetljavanja svih okolnosti koje su izazvale eksploziju", navodi se u saopštenju.

Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen monoksidom uzrok smrti sedmoro radnika užičke fabrike "Prvi partizan", a eksplozije - ljudski faktor, kao i da je zbog toga uhapšeno pet osoba zaposlenih u tom preduzeću, izjavio je danas zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Na osnovu rezultata istrage uhapšeno je petoro zaposlenih zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti", rekao je Dačić Tanjugu.

Ministar je precizirao da je petoro zaposlenih osumnjičeno da se nisu pridržavali mera zaštite na radu i da "nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom", koje je , kako je rekao, dovelo do smrti radnika i uništenja imovine.

U nesreći, koja se u "Prvom partizanu" dogodila u četvrtak uveče, u četiri eksplozije poginuli su Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević, a lakše je povređeno 14 radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.