Pet ubica koji odolevaju poteri policije

Izvor: Blic, 05.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet ubica koji odolevaju poteri policije

BEOGRAD - Boban Mitić, Nebojša Rakić, Branislav Sekulović, Nikola Vračarić i Milenko Janković - osobe su čija su imena i fotografije, pod oznakom „potraga zbog ubistva", iz centrale MUP-a dostavljene svim policijskim stanicama u Srbiji.

Njih petorica poslednji su u nizu identifikovanih ubica koji su posle zločina pobegli i za kojima je zatim raspisana poternica. Najopsežniju potragu policija je organizovana za Bobanom Mitićem iz Rataja, osumnjičenom za četvorostruki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zločin počinjen 16. marta u vranjskom selu Krševica. Potragom za njim, vranjska policija ni juče, devetnaestog dana, nije uspela da stavi tačku na zločin. Sudbina Mitića od krvavog pohoda u kome je ubio suprugu, taštu i dvoje dece tako je i dalje misterija za sve. Ni policija ne zna da li je živ i da li se krije, ili je u međuvremenu presudio i sebi. Od 16. marta, kada je za Mitićem tragalo dvesta policajaca, akcija potrage poslednjih dana svela se na lokalne pripadnike MUP-a. I oni se pitaju da li će i kada Mitića zateći u nekom tajnom skrovištu, ili će pre naći njegovo telo.

Hajka za četvorostrukim ubicom podsetila je na slučaj od pre šest godina, kada je Leskovčanin Dragan Čedić pobegao nakon što je u napadu ljubomore ubio bivšu suprugu i šestoro njenih rođaka i prijatelja. Za Čedićem je te 2002. godine tragalo nekoliko stotina policajaca, a slučaj je okončan 40 dana posle zločina, kada je njegovo telo nađeno na livadi, pored puta u obližnjem selu.

Policija je tada za hvatanje Čedića angažovala helikoptere, što je zbog nepristupačnog terena izostalo u potrazi sa Mitićem.

- Mitić nije klasičan kriminalac koji ima novac i logistiku za skrivanje. Zbog toga za njegovo otkrivanje i ne mogu da se koriste uobičajene mere koje policija koristi u takvim slučajevima - objašnjava izvor „Blica" iz MUP-a i navodi da se u potrazi za Mitićem sve svodi na pretraživanje terena.

Operativna potraga, koja podrazumeva prisluškivanje i lociranje mobilnih telefona, tajno praćenje njihovih porodica i najbližih saradnika - kako navodi naš izvor - primenjuje se samo u slučajevima osoba osumnjičenih za teška krivična dela, kao što su organizovani kriminal, ubistva, dilovanje droge...

Glavni cilj beogradske policije u ovom momentu jeste da uđe u trag četvorici osumnjičenih za ubistva počinjenih u poslednjih pola godine: Nebojši Rakiću, Branislavu Sekuloviću, Nikoli Vračariću i Milenku Jankoviću.

Nebojša Rakić sumnjiči se da je pre mesec dana u Vrčinu, ispred svoje kuće hicima iz pištolja ubio Dragana Milovanovića i ranio njegovog kuma Aleksandra Vlahovića, zvanog Rambo, zbog kockarskog duga od 40.000 evra. I Rakić i njegove žrtve odranije su bili poznati policiji. Branislav Sekulović je iz Srbije pobegao 27. septembra prošle godine, nekoliko sati nakon što je u zgradi svoje firme „S kompani" na Petlovom brdu ubio Vladimira Samardžića, Darka Živkovića i Dušana Pejovića. Razlog i ovog zločina bio je dug, ali od sto hiljada evra. Novac je Sekulović pozajmio od žrtava za izgradnju stanova i nije ga vratio.

- Iza svih klasičnih kriminalnih obračuna stoji ili novac ili droga - objašnjava sagovornik „Blica".

Tako su zbog problema u narko-biznisu, 25. septembra prošle godine u naselju Medaković, Nikola Vračarić i Milenko Janković ubili Uroša Miladinovića i ranili Milana Finka. Za obojicom je poternica raspisana dva meseca posle zločina.

Odbegli Sekulović je, prema policijskim saznanjima, utočište našao u Crnoj Gori, u kojoj se inače kriju mnogi srpski državljani koji su u Srbiji pod udarom zakona. Ostalim beguncima policija još nije ušla u trag.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.