Poljske vlasti nemoćne da sprece izlazak ubice i pedofila iz zatvora

Izvor: Blic, 11.Feb.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljske vlasti nemoćne da sprece izlazak ubice i pedofila iz zatvora

Pojedine strukture u Poljskoj se trude da u poslednji čas spreče da iz zatvora u Žešovu izađe zloglasni pedofil, serijski ubica Marijuš Trinkjevič, posle 25 godina robije. Svi dosadašnji pokušaji su, međutim, bilo uzaludni.

Upravnik zatvora je dan pred njegovo oslobađanje podneo i krivičnu prijavu da je u ćeliji Trinkjeviča nađena pedofilna pornografija.

Poljska već nedeljama živi u atmosferi linča pošto se pokazalo da Trinkjevič, koji je zbog otmice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << silovanja i posebno brutalnog ubistva četvorice dečaka osuđen 1980-tih godina na četvorostruku smrtnu kaznu, može danas da izađe na slobodu.

Amnestijom iz 1989. godine smrtna kazna mu je preinačena na 25 godina zatvora, pošto tada u Poljskoj nije postojala doživotna robija.

Posebni zakon koji je parlament usvojio prošle godine, ali omaškom je objavljen tek u januaru, donet je upravo zbog Trinkjeviča i još oko 40 neizlečivih serijskih ubica, kako bi ih vlasti izolovale u posebnom zatvorskom centru na psihijatrskom posmatranju.

Zatvorska služba zatražila je od suda da izoluje u tom centru Trinkjeviča kao čoveka kod koga preti opasnost da će i nakon boravka u zatvoru nastaviti po starom, jer i sam priznaje da je neizlečiv iako je pristao na tzv. hemijsku kastraciju.

Na slobodi mu takođe preti linč, na koji već ima poziva na mrežama.

Sud u Žešovu je međutim odgodio ročište za 3. mart, a ukoliko sud ne prihvati danas privremenu meru zadržavanja, Trinkjevič najkasnije u ponoć izlazi na slobodu, doduše uz policiju već spremnu da ga prati i prisluškuje.

"Neka ga puste i biće masakr. Kadasu amnestijom odustali od smrtne kazne, trebalo je da mu daju po 25 godina za svako uzbistvo. To je 100 godina", kazao je poljskim medijima Stanjislav Kačmarek, otac jednog od dečaka koje je Trinkjevič silovao i ubio.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska protiv oslobađanja pedofila

Izvor: B92, 11.Feb.2014

Varšava -- Poljske vlasti pokušavaju na sve načine da spreče da iz zatvora u Žešovu izađe zloglasni pedofil, serijski ubica Marijuš Trinkjevič, posle 25 godina robije...Upravnik zatvora je dan pred njegovo oslobađanje podneo i krivičnu prijavu da je u ćeliji Trinkjeviča nađena pedofilna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.