PRI KRAJU SUĐENJE BIVŠEM DIREKTORU ŽELEZNICA SRBIJE

Izvor: Kurir, 07.Sep.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRI KRAJU SUĐENJE BIVŠEM DIREKTORU ŽELEZNICA SRBIJE

ZAGREB- Na Županijskom sudu u Zagrebu završen je dokazni postupak na suđenju bivšem direktoru Železnica Srbije Vladimiru Vasiljeviću i nekadašnjem predsedniku Uprave Hrvatskih železnica (HŽ) Holdinga Davorinu Kobaku koji se terete da su preko firme "Agit" iz HŽ izvukli 3,7 miliona evra.

USKOK i odbrana trebalo bi 20. septembra da počnu iznošenje završnih reči, a potom će sudsko veće objaviti datum izricanja presuda.

Uz Kobaka i Vasiljevića hrvatski Ured za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) za udruživanje radi zloupotrebe položaja i prikrivanja protivzakonito dobijenog novca tereti i bivšu direktorku HŽ firme "Agit" Biserku Robić i njenog saradnika Andriju Sarić. Svi, osim Sarića, su odbacili optužbe tužilaštva.

Optužnicom se terete da su od 2003. do 2008. temeljem lažnih faktura prebacili oko 3,7 miliona evra na račune četiri ofšor kompanija u Austriji i BiH pri čemu su sebi nezakonito prisvojili više od 3,2 miliona evra.

Prema optužnici podignutoj u junu prošle godine Kobak i Robić su angažovali Sarića i Vasiljevića da kao ovlašćene osobe inostranih društava u Zagrebu, Mostaru, Banjaluci i Gracu otvore nerezidentne račune tih društava. Svi oni su u ime tih firmi ispostavljali fiktivne fakture o Agitovu preuzimanju robe, a fakture bi zatim Robić i Sarić overavali kao osnovane i nalagali njihovo plaćanje.

USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura.

Istraga je pokrenuta sredinom prošle godine, nakon što su hrvatskoj policiji iz Austrije stigli podaci o nekoliko ofšor firmi koje su poslovale s Agitom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.