Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine 15 novih pravosudnih zakona

Beograd -- Ministar pravde Zoran Stojković najavio da će u 2005. godini biti dovršen Zakon o suzbijanju organizovanog kriminala.

Stojković je ocenio da je postojeći Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala "šupalj" i da je dosta odredbi već proglašeno neustavnim. Prema njegovim rečima, novi zakon obezbediće ubrzavanje postupka pred sudom, a specijalnom tužilaštvu biće obezbeđena neophodna podrška ostalih državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službi, pre svega specijalne policijske jedinice.

Ministar pravde je kazao da zakonom treba definisati i status zaštićenog svedoka koji se sada donekle razlikuje od evropskih standarda. Stojković je naveo da će novi status zaštićenog svedoka biti određen uz pomoć evropskih iskustava, pre svega odredaba iz italijanskog zakonodavstva.

On je najavio da će u 2005. biti usvojeno još petnaestak zakona od kojih je pet već u skupštinskoj proceduri. To su predlozi krivičnog zakonika, zakona o izvršenju krivičnih sankcija, zakona o maloletnim prestupnicima i krivičnopravnoj zaštiti maloletnika, zakona o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku i zakona o posredovanju.

Biće usvojeni i zakoni o advokaturi, o javnim beležnicima, o uslovima za obavljanje veštačenja i o nacionalnom DNK registru. Spremaju se, takođe, izmene zakona o obligacionim odnosima, Zakonika o krivičnom postupku, kao i zakoni iz oblasti organizacije pravosuđa.

Stojković je kazao da su svi zakoni rađeni u saradnji sa međunarodnim organizacijama i da su usaglašeni sa međunarodnim standardima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.