Izvor: B92, 24.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac osumnjičen za ubistvo 8-mesečne bebe

Beograd -- Istražni sudija odredio je Srđanu Jovanoviću jednomesečan pritvor jer je osumnjičen da je fizičkim zlostavljanjem ubio svoju osmomesečnu bebu. Jovanović je u petak u Urgentni centar doneo osmomesečnu bebu, na čijem telu su konstatovane teške telesne povrede glave, kontuzije mozga, fraktura lobanje, kontuzije slezine i bubrega. Beba je umrla posle 8 sati borbe lekara da joj spasu život. Kako se nezvanično saznaje, Jovanović je lečen narkoman. Jovanovićeva nevenčana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << supruga Milijana Smajović puštena je na slobodu do početka saslušanja sledeće nedelje. Ekipa za reanimaciju Urgentnog centra u Beogradu je odmah po prijemu bebu prebacila u dečju kliniku u Tiršovoj. Gradimir Korać kaže da su lekari prvo pomislili da je dete preživelo saobraćajnu nesreću, a otac je izjavio da je dete palo sa kreveta. "Niko od nas nije poverovao u tu priču da je dete palo sa kreveta, jer bi te povrede bile sasvim drugačije. Bilo je odmah sasvim jasno da je to dete koje je tučeno više puta, da je to dete koje trpelo povrde duže vremena pogovotu što postoje indicije da i povrede mozga traju duže vremena", rekao je Korać.

Član tima lekara bolnice u Tiršovoj koji se bavi problemom zlostavljane dece Marko Vidosavljević kaže da ne postoji jasan znak, već više simptomatičnih povreda koje bi ukazale na zlostavljanje dece. On podseća da je obaveza lekara da pozovu policiju kada posumnjaju da je dete zlostavljano, kao i u slučajevima saobraćajnih nesreća. "Postoji direktna odgovornost i obaveza svih nas lekara da centru za socijalni rad i nadležnom SUP prijavimo takve slučajeve", kaže on.

Stav Komiteta pravnika za ljudska prava je da svako ko posumnja da je izvršeno neko krivično delo to mora da prijavi policiji ili centru za socijalni rad. Problem zlostavljanja dece je vrlo kompleksan i posebno se odnosi na najbliže okruženje deteta, kaže Mirna Kosanović iz KOM. "Po novom Krivičnom zakoniku, velika su ovlašćenja državnog tužioca u smislu neposrednog i ličnog angažovanja na otkrivanju krivičnih dela, da reaguju kada saznaju da je delo izvršeno ili ima naznaka da se ono desilo", kaže Mirna Kosanović.

Statistički podaci o broju fatalnih ishoda zlostavljanja dece u Srbiji ne postoje, kaže Marko Vidosavljević, a neke procene stručnjaka govore da bi godišnje moglo da bude i do stotinu tragičnih slučajeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.