Izvor: B92, 19.Avg.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičen da je zlostavljao kćerke

Beograd -- Policija je uhapsila R. J. iz okoline Sopota zbog sumnje da je seksualno zlostavljao dve ćerke od 16 i 19 godina.

R. J. je, uhapšen prekjuče u Sopotu posle višesatne potere, nakon prijave meštana Ropočeva iz okoline Sopota da njihov komšija siluje šesnaestogodišnju ćerku. U trenutku dolaska policijske patrole, u porodičnoj kući bila je supruga osumnjičenog koja je zlostavljana i koja, zbog straha da će je ubiti, nije smela da prijavi supruga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Policija veruje da je 42-godišnji R.J. iz sela Ropočevo kod Sopota u svojoj kući, i to u nekoliko navrata, seksualno zlostavljao šesnaestogodišnju i devetnaestogodišnju ćerku, zbog čega je uhapšen.

Majka silovanih devojaka E.J. kaže da ju je muž zlostavljao, i da zbog straha da će je ubiti, slučaj silovanjua nije smela da prijavi policiji.

"Da svađala sam se sa njim i ništa ne znam šta da kažem. On je bolestan, ja sam to videla. Ima dve godine da on mene bije i više od pola sata ne zna šta da radi, ja sam to rekla i u SUP-u da je on bolestan i da mora da se leči”, kaže E.J.

"I ništa ne znam šta da kažem. Šta da radim sada? Da se ubijem? Ništa ne mogu, nije mi lako”, kaže ona.

Majka uhapšenog R.J, koja u kući živi sa sinom i njegovom ženom kaže da je za silovanje svojih unuka saznala iz novina.

"A to ko najbolje zna, to je njegova žena. Ona je spavala pored njega, majka toga deteta, prvi put kada je taj njen suprug došao pijan da napravi gluposti to je ona bila dužna da prijavi”, kaže R.J.

"Ali ta njena majka je i ona mentalno zaostala žena, ona je to zabatalila i to je za nju ništa i niko, ako je to stvarno bilo”, tvrdi ona.

Komšije sa kojima je razgovarala ekipa B92 nisu želelil da daju bilo kakave izjave u vezi sa silovanjem devojaka, jer kako tvrde, za to su saznalil iz medija.

Kratko su prokomentarisali da je R.J. često ulicom prolazio pijan. Uhapšeni se i dalje nalazi u pritvoru na saslušanju, a istražni sudija mu je odredio zadržavanje od mesec dana.

Kako nezvanično saznajemo protiv njega će biti podignuta krivična prijava za silovanje, rodoskrnavljenje i zlostavljanje u porodici.

NUNS: Pres prekršio profesionalnu etiku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je kritikovalo dnevni list "Pres" jer je prekršio profesionalnu etiku objavljivanjem teksta o hapšenju oca osumnjičenog za silovanje ćerki.

NUNS je u saopštenju naveo da je taj list u tekstu pod naslovom "Silovao svoje dve ćerke" i nadnaslovom "Uhapšen 'Srpski Fricl' iz Ropočeva kod Sopota" prekršio Zakon o javnom informisanju. Taj zakon propisuje da se "maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo i interes".

"Bez obzira što nisu objavljena imena silovanih devojčica, već samo godine, 'Pres' je otkrio njihov identitet. Objavljeno je puno ime i prezime oca i majke, više fotografija koje su samo blago zamagljene...", navodi NUNS.

NUNS je apelovao na medije da vode računa o moralnom, emotivnom i socijalnom stanju maloletnih i osoba sa posebnim potrebama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.