Izvor: B92, 08.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičen da je prodao sopstvenu decu

Niš -- U Nišu je pokrenuta istraga protiv četiri osobe zbog sumnje u trgovinu maloletnom decom, ali i protiv roditelja te dece.

Ljubiša Milenković, načelnik Kriminalističke policije u Nišu, kaže da je policija uhapsila Zorana Jankovića iz okoline Aleksinca i još četiri osobe kojima je on prodao petoro svoje dece za ukupno 1.250 evra.

"Janković je svoja tri sina i kćerku od jula 2001. do 2004. prodao osumnjičenim osobama, koje su kasnije decu primoravale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prosjačenje na području Aleksinca, Niša i Beograda", kaže Milenković. Istragom je obuhvaćena jankovićeva nevenčana supruga Milijarda Kostić. Ona, međutim, tvrdi da deca nisu prodata, već da su data rođacima na čuvanje. Naime, Milijarda i njen nevenčani suprug Zoran Janković, imaju devetoro dece i žive u šupi, a Milijarda kaže da su petoro dece dali Zoranovim rođacima da bi, neko vreme, deca živela kod njih pošto oni sami nisu u mogućnosti da ih izdržavaju. Na pitanje da li su joj dali novac, Milijarda je rekla: "Nisu, samo malo para su nam dali, da nam pomognu, ali gde ima dete da se proda za 200 evra."

Sa druge strane, prema ranijim izjavama, okrivljeni su najpre priznali krivicu, kada se tvrdilo da je otac dobio ukupno 1.250 evra od braće Stanković, ali su te izjave potom porekli, tvrdeći da nisu trgovali decom. Posle njihovog hapšenja, deca su vraćena majci. Međutim, brat četvorice uhapšenih, Dragan Stanković, demantuje tvrdnje da su deca primoravana da prose: "Ta deca su pomogla u poljoprivredi, kartoni, staro željezo, kante, flase...."

Ni u policiji ni u Centru za socijalni rad, nisu hteli da komentarišu kako je do toga došlo. U Centru kazu da su tek danas obavešteni o celom slučaju. Inače, od Centra za socijalni rad Milijarda je dobijala jednokratnu novčanu i pomoć u brašnu. U toj ustanovi su odlučili su da devetoro dece Milijarde Kostić smeste u hraniteljske porodice. Milijarda se tome protivi i insistira da deca žive sa njom.

Ženska deca "jeftinija" nego muška

Koordinatorka Skloništa za žrtve trgovine ljudima Vesna Stanojević, upozorava na to da u Srbiji raste broj dece koja su žrtve trgovine. Ona kaže da je za tri godine čak 21 dete boravilo u toj ustanovi. "Broj maloletnika koji su boravili ovde naglo je porastao 2004. Trinaestoro od te dece je bilo predmet trgovine u cilju seksualne eksploatacije. Najstarije od te dece ima 12 godina", kaže ona.

Deca su prodavana za jednu prosečnu platu, a trgovci ljudima imaju znatno nižu cenu za žensku decu. "Možda to možemo da tumačimo stavom da su muška deca izdržljivija, pa mogu više da rade ili da podnesu više maltertiranja kojima su izložena, pa će duže 'trajati'", kaže Vesna Stanojević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.