Osuđen 41 pripadnik „drumske mafije”

Izvor: Politika, 11.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen 41 pripadnik „drumske mafije”

Sud ocenio da su stvarni organizatori grupe, koja je prisvajala novac od putarina, ostali nepoznati

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je 41 pripadnik takozvane drumske mafije osuđen na ukupno 131 godinu i 10 meseci zatvora. Sud je utvrdio da je grupa, koju su činili radnici javnog preduzeća „Putevi Srbije” i privatne firme „Mikros elektroniks”, prisvajanjem novca od naplate putarina, oštetila preduzeće „Putevi Srbije” za oko 85,7 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara.

Prvooptuženi Milan Jovetić osuđen je na šest godina zatvora, a drugooptuženi Živorad Đorđević na tri godine i dva meseca.

„Sud smatra da Jovetić i Đorđević nisu pravi organizatori grupe i da su stvarni organizatori, nažalost, ostali nepoznati. Možemo imati dokaze velike kao tri zgrade suda da su neki drugi ljudi krivi, ali sudi se onima koji su optuženi. Ostalo je nepoznato ko je bio organizator u Beogradu i kome je išlo 40 odsto novca”, rekao je sudija Vladimir Vučinić.

Devetorica optuženih oslobođena su optužbi, a trojica – Zoran Nedeljković, Mića Žukić i Savatije Jović počinila su samoubistvo tokom trajanja sudskog postupka. Sud je naložio okrivljenima da preduzeću „Putevi Srbije”, solidarno vrate novac.

Kako je utvrđeno presudom, okrivljeni su od 2004. do sredine 2006. godine štampali „klonirane” kartice za naplatu putarine za strane šlepere na autoputu Beograd–Niš, po ceni od 6.500 dinara. Za jedan kamion štampali su dve kartice sa istim serijskim brojem, pri čemu su jednu karticu naplaćivali i prikazivali kroz zvaničan sistem naplate preduzeća, a prihod od druge kartice su protivpravno prisvajali.

Lažne kartice izdavane su pomoću kompjuterskog programa koji su u računare na naplatnim rampama u Beogradu i Nišu učitavali optuženi radnici „Mikros elektroniksa”.

Zbog zločinačkog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja osuđeni su i Nenad Stanković, na tri godine i deset meseci, Amir Šehović i Slaviša Tričković na po četiri godine i četiri meseca, Spasoje Labudović na dve godine i pet meseci, dok je Biljana Anđelković dobila dve godine i sedam meseci.

Osuđeni su i Vlada Stublinac na tri godine i četiri meseca, Gorana Lazarević na tri godine i deset meseci, Slavoljub Đorđević na tri godine, Đorđe Gudurić na tri godine i šest meseci, Vukman Vukašinović na četiri godine i četiri meseca, Aleksandra Jeftić na tri godine i dva meseca i Dragana Milosavljević na dve godine i 11 meseci zatvora. Okrivljeni Janko Ivanović osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora, Boban Jegdić na tri godine, Miloš Vulović na tri godine i četiri meseca, Vučko Tošić na dve godine i devet meseci, Goran Stojanović na četiri godine i četiri meseca, a Aleksandar Đorđević tvorac kompjuterskog programa koji je omogućavao da se naplata putarine ne registruje u zvaničnoj evidencija naplate „Puteva Srbije” osuđen je na tri godine zatvora.

Na zatvorske kazne osuđeni su i Vladica Spasić i to na dve godine i osam meseci, Goran Pešić i Janja Jauković-Veselinović na po dve godine i pet meseci, Mirko Todorović na tri godine i šest meseci, Goran Pešković na dve godine i četiri meseca, Gordana Miljković na dve godine i tri meseca, Dragan Bogdanović na tri godine i četiri meseca, dok je Boško Cimbajević osuđen na dve godine i šest meseci zatvora.

Dragutin Erčević, Goran Radojković, Božidar Jovanović Ivan Tasić i Momir Dimić osuđeni su na po tri godine i dva meseca zatvora, Verica Sibinović, Dragana Zaharijevski i Nikola Tripković na po dve godine i sedam meseci, a Jelena Petrov na dve godine i deset meseci.

Slavoljub Janković i Dragan Radosavljević osuđeni su na po tri godine i šest meseci, Rade Radiša na godinu i šest meseci, dok je Radenko Kecojević, kome je suđeno u odsustvu jer se nalazi u bekstvu, osuđen na pet godina i dva meseca zatvora.

Krivične odgovornosti oslobođeni su: Ljubiša Vlačić, Jelka Paunović, Nebojša Milićević, Maja Putnik, Novica Petrović, Gradimir Perić, Dejan Nikčević i Dragan Cvetković, dok je u odnosu na okrivljenog Miroslava Došena optužnica odbijena.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 12/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.