Oštetili staklaru za više od milion evra

Izvor: Blic, 24.Nov.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštetili staklaru za više od milion evra

Beograd, Jagodina - Mirjana Đorđević (50), finansijski direktor preduzeća „Srpska fabrika stakla" iz Paraćina, kao i dvoje donedavnih rukovodilaca preduzeća Aleksandar Đukić (49), generalni direktor, i Jasmina Manić (43), zamenik komercijalnog direktora, uhapšeni su juče zbog sumnje da su lažnim fakturama i prodajom robe ispod cene firmu oštetili za 96.477.351 dinara.



Osumnjičeni su, prema saopštenu MUP Srbije, od 2007. do 2009. godine zloupotrebili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << položaj u preduzeću, dajući naloge i vršeći plaćanja za navodne konsalting usluge prema većem broju inostranih dobavljača sa Kipra i Srbije za koje je utvrđeno da nikada nisu izvršene.

- Istraga o ovim malverzacijama trajala je nekoliko meseci. Za to vreme utvrđeno je da su juče uhapšeni rukovodioci lažnim fakturama dvema firmama sa Kipra uplatili 975.125 evra. Radi se o firmama „Overton Trading Limitid" i „Grover Consultancz Ltd", obe sa sedištem u Nikoziji, kojima je novac uplaćen za navodne programe za preduzeća, elaborate za razvijanje firme... Istragom je utvrđeno da su u pitanju fiktivne usluge koje nikada nisu izvršene. Trenutno se proverava ko stoji iza te dve kiparske firme, u kakvoj su vezi sa troje osumnjičenih rukovodilaca paraćinske staklare, kao i da li su od ovih uplata oni uzimali deo novca - kaže za „Blic" izvor iz vrha MUP Srbije.

On navodi da je na osnovu lažnih faktura novac uplaćivan i preduzeću „Logy lux" DOO Beograd, „Dreninvest" Zemun i „Džavić" DO Bogatić.

- U istom periodu osumnjičena Jasmina Manić je robu koju je preduzeće od dužnika dobijalo u kompenzaciji prodavala ispod realne cene. Roba je bukvalno prodavana u tranzitu, pre nego što je i stizala u magacine staklare. Zasad su, kako je i navedeno u krivičnoj prijavi, utvrđena tri takva slučaja u kojima je roba vredna 15 miliona dinara prodata za četiri miliona manje, za koliko je preduzeće oštećeno - kaže izvor „Blica".

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da hapšenje rukovodilaca „Srpske fabrike stakla" predstavlja nastavak odlučne borbe države protiv korupcije.

- Akcija su, u saradnji sa Okružnim tužilaštvom u Jagodini, izveli pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP i PU Jagodina.

Troje uhapšenih privedeno je na saslušanje u Odeljenje kriminalističke policije jagodinske policije, gde im je određeno zadržavanje od 48 sati.

Rukovodioci smenjeni pre mesec dana

- Uhapšeni Aleksandar Đukić i Jasmina Manić sa rukovodećih funkcija u „Srpskoj fabrici stakla" smenjeni su pre mesec dana kada je kao suvlasnik kontrolu u preduzeću preuzela jedna bugarska firma.

- Staklara je u velikim dugovima prema poveriocima, zbog čega je u toj poslednjoj privatizaciji prodata za svega 100.000 evra. Ti dugovi, kao i nerešene obaveze prema zaposlenima takođe će biti deo pokrenute istrage - kaže izvor „Blica".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.