Oštećene štediše „Elita internacionala” pišu Strazburu

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećene štediše „Elita internacionala” pišu Strazburu

Povod za obraćanje je odbacivanje žalbe koju su zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku podneli Ustavnom sudu

Gotovo dve stotine oštećenih „štediša” agencije „Elita internacional” podneće predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Povod za njihovo obraćanje sudu u Francuskoj je, kako za „Politiku” objašnjava njihov pravni zastupnik advokat Peđa Milosavljević, odbacivanje žalbe koju su zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku podneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ustavnom sudu.

– U obrazloženju odluke Ustavnog suda se, kao ključni element, navodi da u krivičnom postupku koji se zbog zloupotrebe službenog položaja vodi protiv vlasnika „Elita internacionala” Nikole Lazića, oštećeni nemaju svojstvo stranke, a samim tim, nemaju ni pravo na suđenje u razumnom roku što je direktno protivno praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Ovaj sud je u ranijim postupcima u sličnim pravnim situacijama stao na stanovište da i oštećeni u krivičnom postupku, u slučajevima gde postoji mogućnost postavljanja imovinskopravnog zahteva, imaju pravo na suđenje u razumnom roku. Jer, od momenta podnošenja imovinskopravnog zahteva u krivičnom postupku, oštećeni stiču svojstvo „parnične stranke” u krivici i imaju pravo da se o njihovom zahtevu odlučuje u razumnom roku – objašnjava advokat Milosavljević.

Istom ustavnom žalbom koju su podneli zbog povrede suđenja u razumnom roku, oštećene „štediše” su se najvišoj sudskoj instanci u zemlji pritužile i na povredu prava na pravično suđenje, povredu prava na imovinu i povredu prava na jednaku pravnu zaštitu.

– Naša ustavna žalba se odnosila na šire postupanje države. Znači, ne samo na postupanje u krivičnom postupku protiv Lazića, već na period od samog početka afere „Elita”, odnosno na period od 15 godina koliko je ovo preduzeće poslovalo. Tužilaštvo je ranije trebalo da reaguje i procesuira Lazića s obzirom na to da je on toliko godina neometano poslovao i to u centru grada, da se u vezi sa svojim poslovanjem oglašavao u medijima – navodi pravni zastupnik oštećenih.

O agoniji sa kojom se svakodnevno suočavaju oštećene „štediše” svedoči i Dragoljub Radosavljević, predsednik UO Udruženja oštećenih od „Elita internacionala”. Kako kaže, oštećeni su se obraćali brojnim institucijama za koje su smatrali da su relevantne za rešavanje njihovog problema, odnosno povraćaj novca koji su ulagali u „Elita internacional”.

– Kada bi se otkrio tok novca kojim je Lazić raspolagao, mnogo toga bi bilo jasnije i izvesnije. Ovako, sve, nekako, stoji u mestu – kaže Radosavljević.

Protiv Nikole Lazića, vlasnika „Elita internacionala” je Više javno tužilaštvo u Beogradu, krajem marta ove godine, podiglo optužnicu tereteći ga da je tokom 2008. prevario 1.600 građana od kojih je uzeo više od 35 miliona evra.

Prema navodima optužnice, Lazić je u sedištu svog preduzeća u Nušićevoj ulici broj 3 u Beogradu u periodu od 20. juna do 29. decembra 2008. godine sačinio 1.785 ugovora o zajmu sa građanima koji su mu davali novac uz obećanu mesečnu kamatu od tri odsto. U nekim slučajevima je isti građanin sačinio više ugovora.

Optuženi je pribavio imovinsku korist na taj način što je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala iskoristio za lične potrebe, navodi se u optužnici kojom se Lazić sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tereti Lazića da je 29. decembra 2008. zatvorio preduzeće i postao nedostupan. Praktično je od tada u bekstvu sa novcem koji su mu dali građani.

Suđenje Laziću do danas nije počelo.

M. Derikonjić

objavljeno: 12.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.