Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljena crkva u Obiliću

Obilić -- Nepoznati počinioci demolirali su crkvu Roždestva presvete bogorodice u Obiliću koja se nalazi u centru grada, javio je KIM radio.

Počinioci su sa četiri male kupole na crkvi skinuli i odneli četiri krsta, oluke sa desne strane hrama kao i deo bakarnog krova.

Koordinator opštine Obilić Mirče Jakovljević izjavio je za KIM radio da je to još jedan u nizu napada na sve što je srpsko u Obiliću. Jakovljević je naveo i da je napad na crkvu u Obliću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još jedan argument da međunarodna zajednica ne može i nema snage da tome stane na put: "To je još jedan od dokaza da su Srbima preko potrebne, da bi ostali, nove opštine. Ukoliko to ne bude i okolna sela će, kao i Obilić, ubrzo biti etnički čista. Postavlja se pitanje da li je KFOR spreman da osigura bezbednost za nas, za našu decu".

U Kosovskoj policijskoj službi niko nije davao izjave o tom incidentu. Hram u Obiliću je 18. marta 2004. godine bio zapaljen.

Artemije: Vandalski čin

Vladika Raško-prizrenski Artemije,osudio je najoštrije najnoviji "vandalski čin" kojim je oskrnavljen pravoslavni hram u Obiliću. "Skrnavljenje hrama Presvete Bogorodice u Obiliću samo je još jedan dokaz rešenosti ekstremista i kososvskih institucija da dovrše etničko čišćenje Srba i zatru tragove svemu što je srpsko na Kosovu i Metohiji", rekao je Artemije.

On je objasnio da Međunarodna zajednica nastoji da obeleži zaštitne zone oko srpskih svetinja, ali ih s druge strane vandali uništavaju, podsećajići na najsvežije nasrtaje na crkve u Podujevu, Prizrenu kao i proteklih godina u mnogim drugim mestima širom Kosmeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.