Optužnica protiv Merčepa: Srbe terali da kopaju sebi grobove

Izvor: Blic, 12.Jun.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Merčepa: Srbe terali da kopaju sebi grobove

Mihajlo, Marija i Aleksnadra Zec (12), Miloš Ivošević, Rade Pajić i Marko Grujić iz Zagreba, Vasilije i Milorad Miletić iz Kutine, samo su neke od žrtava eskadrona smrti Tomislava Merčepa koje, kako piše zagrebački Jutarnji list, imenima i prezimenima navodi optužnica protiv Merčepa podignuta prošle nedelje.

Jutarnji list nezvanično saznaje da optužnica tereti Merčepa da je direktno naredio, ili da nije sprečio, protivzakonita hapšenja, pljačku i mučenje 52 civila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s područja Zagreba, Kutine i Pakraca, od čega je ubijeno njih 43, troje se vode kao nestali, a šestoro je s teškim fizičkim i psihičkim traumama preživelo.

Od 52 civilne žrtve koje se stavljaju na teret ratnom pomoćniku i savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, optužnica navodi imenom i prezimenom njih 28. Ostalih 24 se još vode kao nepoznate žrtve čija su tela pronađena u grobovima u Pakračkoj poljani.

U optužnici se navodi da je jedinica MUP-a pod Merčepovom komandom bila smeštena na zagrebačkom velesajmu i na Pakračkoj poljani. U Pakracu su društveni dom i svlačionicu fudbalskog kluba Jedinstvo pretvorili u zatvor i mučilište, gde su opljačkane srpske civile dovodili, premlaćivali, sekli nožem, terali ih da pozdravljaju sa "za dom spremni”, mučili strujom, terali da kopaju grobove i potom ih likvidirali hicima u glavu.

Među 43 ubijena civila za koja je optužen Merčep su tri člana porodice Zec: Mihajlo, Marija i Aleksandra (12). U suđenju - farsi koje je protiv pripadnika Merčepove jedinice 1992. godine vodio Županijski sud u Zagrebu i koje je okončano oslobađajućom presudom, Merčep nije bio pozvan čak ni kao svedok. Merčep je za slučaj Zec, međutim, sada optužen po komandnoj odgovornosti.

Jutarnji list navodi i da optužnica protiv Merčepa ostavlja otvorenim pitanje obnove postupka neposrednim ubicama i nalogodavcima likvidacije porodice Zec. Naime, u suđenju 1992. godine ubistvo porodice Zec je kvalifikovano kao teško ubistvo, dok se u optužnici protiv Merčepa navodi kao ratni zločin, a krivično delo ratnog zločina ne zastareva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jutarnji list: Merčepovi zločini

Izvor: B92, 12.Jun.2011

Zagreb -- Zagrebački Jutarnji list prenosi delove optužnice protiv ratnog pomoćnika i savetnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Merčepa...Jutranji list piše da su Srbe terali da sami kopaju grobove, tresli ih strujom, a pre likvidacije terali ih da viču za dom spremni'...Optužnica...

Nastavak na B92...

Merčepovi eskadroni smrti

Izvor: RTS, 12.Jun.2011

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osumnjičen je da je lično naređivao mučenje i ubistva Srba terajući ih da sami kopaju sopstvene grobove, piše u optužnici protiv njega, čije delove prenosi "Jutarnji list". Merčepu se stavljaju na teret 52 civilne žrtve...Zagrebački...

Nastavak na RTS...

HRVATI SRBE PRŽILI STRUJOM

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 09:32

BEOGRAD - Nema šta nisu radili Srbima! Tomislav Merčep (59), bivši ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, zbog nižeg rasta i drčnosti poznat kao "vukovarski Napoleon", direktno je naredio, ili nije sprečio, protivzakonita odvođenja, pljačku i mučenje 52 civila s područja Zagreba,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.