Oprez i propisi čuvaju živote policajaca

Izvor: Politika, 22.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez i propisi čuvaju živote policajaca

Poslednjih 20 godina, oko 1.000 čuvara reda je poginulo na dužnosti

Policajca Aleksandra Rkmana je prekjuče, prilikom pokušaja hapšenja, ubio Goran Petrović (30), ranije osuđivan za ubistvo i razna druga krivična dela, koji se u policijskim krugovima spominjao kao jedan od vođa zrenjaninskog podzemlja. Petrović je ubijen u razmeni vatre sa Rkmanovim kolegama. Tom prilikom povređen je i policajac Ivan Radin.

Za poslednjih 20 godina, oko 1.000 policajaca je poginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na dužnosti.

U javnosti se postavlja pitanje zbog čega je naizgled jedno skoro rutinsko hapšenje moralo ovako da se završi i da li je bilo propusta u policijskoj proceni i proceduri. Podsetimo, policija je na vrata porodice Petrović došla po nalogu suda zbog nasilja u porodici, koje je prijavio Dragan Petrović, otac ubijenog.

U MUP-u Srbije kažu da pre bilo koje akcije hapšenja i privođenja osumnjičenih, policija radi bezbednosnu procenu na osnovu koje se ona priprema. Na osnovu te procene, koja, osim osumnjičenog i činjenice da li je on naoružan ili ne, uključuje i okruženje u kojem se nalazi, mogućnost bekstva i otpora, određuje se broj ljudi koji će učestvovati u akciji, oružje i oprema koju će policajci nositi, kao i sama taktika i akcija hapšenja.

U konkretnom slučaju, policajci su na vrata kuće porodice Petrović došli pod pancirima i naoružani automatskim puškama. Vrata je otvorio otac Gorana Petrovića, i pustio policajce u kuću.

Njegov sin je bio zatvoren u sobi na spratu i odbijao je da izađe. Policajci su se popeli na sprat i u trenutku kada su otvorili vrata sobe, Petrović je pucao u Rkmana, koji je preminuo na licu mesta.

Prema rečima našeg sagovornika iz MUP-a Srbije, postoje propisi kojima je regulisana policijska upotreba sredstava prinude, odnosno oružja prilikom privođenja osumnjičenih. To su Zakon o policiji i Pravilnik o uslovima i načinu upotrebe sredstava prinude.

– Prema važećim propisima, policajac prilikom službenog zadatka može da upotrebi vatreno oružje ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može da obavi zadatak, i da bi zaštitio život drugih, ili u samoodbrani. Policajac može, ako je to nužno, da upotrebi vatreno oružje da bi sprečio bekstvo uhapšenog ili osobe za koju je izdat nalog za privođenje, ako je osumnjičena za krivično delo za koje je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora – objašnjavaju u policiji.

Obavezno je i da policajac, kada to okolnosti dozvoljavaju, osumnjičenog najpre upozori da će upotrebiti vatreno oružje, pre nego što zapuca.

Policijski sindikat Srbije je u svom saopštenju ukazao na to da su propisi prilikom privođenja kriminalaca zastareli i neprilagođeni novim okolnostima.

– Neophodno je proširiti ovlašćenja policajaca i doneti poseban pravilnik, koji se isključivo odnosi na hapšenja osoba sa kriminalnim dosijeom i sklonosti ka nasilju, kakve bi se ovakve situacije u budućnosti izbegle – smatra Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Sahranjen policajac

Svaki napad na policiju je napad na državu i obaveza je svih nas da dignemo glas protiv takvog nasilja, rekao je juče Ivica Dačić, ministar policije, na komemorativnoj sednici povodom ubistva policajca Aleksandra Rkmana (29).

– Ubijen je mladi čovek na početku životnog puta, rođen 1982. godine, koji je za sobom ostavio suprugu i maloletno dete. Čuvaćemo sećanje na njega, ali najbolji odgovor bi bili propisi i zakonske izmene koje će omogućiti oštrije kažnjavanje svih onih koji napadaju na policiju –rekao je ministar.

Policajac Aleksandar Rkman sahranjen je juče na mesnom groblju u Melencima kod Zrenjanina.

objavljeno: 23.07.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorija nasilja

Izvor: RTS, 23.Jul.2011, 09:07

Aleksandar Rkman, koga je ubio Goran Petrović, je peti policajac koji je u poslednjih pet godina ubijen na dužnosti. Petrović je već imao obiman kriminalni dosije, ali je i pored toga bio na slobodi...Aleksandar Rkman, koga je Goran Petrović ubio u Zrenjaninu, peti je policajac koji je u poslednjih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.