Ombudsman istražuje zlostavljanje zatvorenika

Izvor: Blic, 14.Jan.2012, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman istražuje zlostavljanje zatvorenika

Beograd - Zaštitnik građana ispituje osnovanost navoda desetak osuđenika iz Sedmog paviljona Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu koji tvrde da su prošle godine bili izloženi fizičkom mučenju i zlostavljanju, odnosno torturi, potvrdio je “Blicu” zamenik ombudsmana Miloš Janković.

- Zaštitniku građana je stigao veliki broj dojava o stalnom batinanju osuđenih lica koja su smeštena u Sedmom paviljonu požarevačke "Zabele”. Početkom decembra prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stručni tim ombudsmana, u kome su bila i dva lekara forenzičara, psihijatar, kao i predstavnik nevladine organizacije, bez prethodne najave je posetio "Zabelu” kako bi utvrdio istinitost navoda o torturi. Ušli smo bukvalno u sve prostorije paviljona i razgovarali sa 240 osuđenika koje smo tamo zatekli. Nismo utvrdili da u ovom zatvoru postoji organizovana, odnosno sistemska tortura, ali nam je desetak zatvorenika reklo da su ih u poslednjih šest meseci tukli zatvorski stražari ili drugi osuđenici. Forenzičari su pregledali te osuđenike, dali nalaz i mišljenje, a stručni deo posla obavio je i psihijatar - kaže Janković, napominjući da se njihovi navodi trenutno ispituju.

Opširnije u štampanom izdanju...

Povezane vesti: PSSE podržao Martijev izveštaj o mučenju zatvorenika Zatvorenika ubio osuđenik iz drugog zatvora Pronađen leš kod Zabele Dačić: Nema bojazni od bekstva Ulemeka Legija nije više sam u zatvoru

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Zabela?

Izvor: S media, 14.Jan.2012

Zaštitnik građana ispituje osnovanost navoda desetak osuđenika iz Sedmog paviljona Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu koji tvrde da su prošle godine bili izloženi fizičkom mučenju i zlostavljanju, odnosno torturi, potvrdio je “Blicu” zamenik ombudsmana Miloš Janković...Ombudsman pocepao...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.