Okončana istraga protiv vlasnika „Kurira”

Izvor: Politika, 23.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana istraga protiv vlasnika „Kurira”

Viši sud u Beogradu okončao je istragu protiv Radisava Rodića, vlasnika više dnevnih novina, i predmet prosledilo nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. Prema rečima Dušice Ristić, portparola Višeg suda u Beogradu, sud je spise predmeta tužilaštvu prosledio u ponedeljak 22. marta i ono u roku od 15 dana treba da odluči da li će protiv njega podići optužnicu, zatražiti dopunu istrage ili će odustati od krivičnog gonjenja.

– Protiv Rodića i još šestoro okrivljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istraga koja je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuta zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj okončana je i istražni sudija će dostaviti spise nadležnom tužiocu koji je dužan da u roku od 15 dana stavi predlog da se istraga dopuni, da podigne optužnicu ili da izjavu da odustaje od gonjenja – rekla je za „Politiku” Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu.

Prema njenim rečima, protiv Rodića je rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 24. februara produžen pritvor za još mesec dana, koji najduže može da traje do 27. marta, kada bi Više javno tužilaštvo u Beogradu trebalo da odluči o toku dalje postupka.

Istraga protiv osnivača beogradskih listova „Kurir” i „Glas javnosti” vođena je po dva zahteva za sprovođenje istrage i jednom zahtevu za proširenje.

On je uhapšen 27. oktobra prošle godine zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja zajedno sa bivšim glavnim i odgovornim urednikom „Glasa javnosti” Slavoljubom Kačarevićem.

Rodiću je pritvor produžavan više puta, dok je Kačarević posle 13 dana pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Protiv Rodića i Kačarevića istraga je sprovedena zbog sumnje da su u svojstvu vlasnika, odnosno direktora preduzeća „Manami”, tokom 2001. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili Komercijalnu banku za oko pola miliona evra.

Istraga je protiv Rodića vođena i zbog sumnje da je sa Vekomirom Joksimovićem i Snežanom Jerinić zloupotrebio položaj. Oni se terete da su koristeći lažnu dokumentaciju, podigli kredit od Komercijalne banke od 22 miliona dinara koji, prema navodima tužilaštva, nisu vratili.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv Rodića se vodi istraga zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana 88 miliona dinara.

Ovaj zahtev podnet je na osnovu krivične prijave koju je podnela Poreska policija.

Za utaju poreza zaprećena je kazna do osam godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja od dve do 12 godina.

M. D.

[objavljeno: 24/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.