Odobreno privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj

Izvor: Blic, 17.Jan.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobreno privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo pravde primilo je rešenje ministra pravde Bosne i Hercegovine kojim se dozvoljava privremeno izručenje Dragana Paravinje hrvatskim sudskim organima, kako bi mu se sudilo za pokušaj silovanja i ubistvo sedamnaestogodišnje Antonije Bilić iz Drniša.

Ministarstvo pravde Hrvatske je 11. januara zatražilo od Ministarstva pravde BiH da im se privremeno izruči Paravinja i prateća dokumentacija, kako bi mu se sudilo u županijskom sudu u Šibeniku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
BiH je ranije odlučila da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži, a nije isključila ni mogućnost da Paravinja preostali deo zatvorske kazne izdržava u Hrvatskoj, ako dve države postignu takav dogovor.

Nakon što stigne u šibenski zatvor, sudija Nives Nikolac će, u roku 15 dana, morati da zakaže raspravu na kojoj Paravinja treba da se izjasni o krivici za ubistvo Bilićeve 7. juna prošle godine, i pokušaj silovanja 25-godišnje autostoperke koju je krajem juna 2010. povezao svojim kamionom.

Bilićeva još nije pronađena, a pripadnici policije i gorske službe i danas su pretraživali obrovačko područje i kraj od jezera Muškovaca, u blizini zaseoka Paravinja, gde je on živeo neko vreme. Ona je poslednji put viđena 7. juna u Drnišu, na mostu preko reke Čikole, kad je ušla u kamion koji je vozio Paravinja.

Dragan Paravinja

Paravinja je uhapšen na podrućju RS, i policiji u Banjaluci je najpre priznao da je ubio devojku, a njen leš bacio u reku Krku, ali je kasnije sve negirao, tvrdeći da je priznanje od njega izvučeno batinama u banjalučkom pritvoru.

Forenzičari su u međuvremenu našli više dokaza jer su u njegovom kamionu nađene vlasi kose i krv, a ustanovljeno je i da su se veći deo tog dana pozicije njegovog i Antonijinog mobilnog telefona poklapale.

Paravinja, koji je u julu prošle godine izručen Hrvatskoj nakon što je na sudu u Sokocu osuđen na dve godine i deset meseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2000. godine, u decembru je vraćen u BiH kako bi mu se održalo drugostepeno suđenje na kome je potvrđena prvostepena presuda.

Paravinja je sada u zatvoru kod Banjaluke, gde čeka da se završe formalnosti za ponovno izručenje Hrvatskoj. Paravinju čeka i odsluženje kazne od četiri godine i pet meseci zatvora za silovanje u Srbiji.

Povezane vesti: Nova potraga za Antonijom Bilić Dragan Paravinja nije pretučen Hrvatska traži izručenje Paravinje iz BiH Paravinja će uskoro iz BiH biti izručen Hrvatskoj Potraga za nestalom Antonijom Bilić i dalje bez rezultata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.