Izvor: B92, 20.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobreno izručenje Sretena Jocića

Beograd -- Holandsko ministarstvo pravde odoborilo je ekstradiciju Sretena Jocića vlastima SCG, potvrdio Rasim Ljajić.

Ministar za ljudska i manjinska prava rekao je da Jocić ima pravo na žalbu, ali da se nije žalio na odluku suda o ekstradiciju, pa ne očekuje ni žalbu na odluku ministarstva. Holandija je, takođe, odbila zahtev nemačkih vlasti za izručenje Jocića.

"Sada je na interpolima dve zemlje da se dogovore oko tehničkih detalja samog čina njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transfera u SCG. Verujem da ti dogovori neće trajati dugo i da će za par nedelja on biti u nekom od zatvora u SCG", kaže Ljajić.Protiv Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji je u medijima u regionu označavan kao jedan od glavnih "narko bosova", u Srbiji se vodi istraga da je naručio ubistvo. Istraga je pokrenuta 1996. godine. U Okružnom sudu u Beogradu je Jociću određen pritvor, a pošto nije bio dostupan organima gonjenja za njim je raspisana poternica.

Međunarodna poternica raspisana je u junu 2001. godine i na osnovu nje je uhapšen u Bugarskoj. Iako je SCG podnela zahtev za izručenje, Jocić je izručen Holandiji u avgustu 2002. godine, gde je 19. marta 2004. odslužio kaznu na koju je osuđen.

Holandska štampa o Jociću je pisala kao o šefu jugoslovenske mafije u toj zemlji. Dovođen je u vezu sa obračunima holandske i srpske mafije zbog tržišta narkotika, nakon kojeg su se Holanđani povukli iz tog posla. U obračunima je ubijeno više holandskih kriminalaca.

Uhapšen je u centru Sofije u leto 2002. godine, a nešto kasnije deportovan u Holandiju na dosluženje zatvorske kazne zbog ubistava. Bugarski mediji objavili su da je Jocić iz zatvora naručio ubistva generalnog sekretara bugarskog MUP-a Bojka Borisova i holandskog tužioca Kusa Ploja. Bugarski list "168 časa" naveo je da je Jocić pri hapšenju nudio da otplati deo međunarodnog duga Bugarske ako bude oslobođen.

Beogradski mediji objavili su spekulacije da je moguće da je Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za ubistvo Zorana Đinđića, rešio da se preda policiji zato što ga je "jurio" Jocić. Prema tim navodima, Ulemek je preoteo jedan posao sa heroinom Jociću.

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević izjavio je ranije da je, prema nekoliko nezavisnih izvora, Jocić vezivan za poslove u vezi sa drogom i ubistvima za "račun DB-a" i da ga je za to "regrutovao" nekadašnji šef te službe Jovica Stanišić. "Postoji još jedna priča, da ga je (Milorad Ulemek) Legija 'ojadio za velike pare u poslu oko droge' i da je strah od Joce Amsterdama bio glavni razlog zašto se Legija predao", rekao je Anastasijević.

Direktor beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović izjavio je ranije da bi izručenje Jocića moglo da dovede do rešenja niza ubistava u Srbiji, a verovatno i nekih počinjenih u Crnoj Gori. "To je moguće pod uslovom da Jocić ukaže na materijalne dokaze, jer on verovatno ima informacije o dobrom delu nerazrešenih ubistava", rekao je Radovanović za istraživački projekat agencije Beta "Kriminal Net".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.