Odloženo suđenje bivšoj ministarki

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje bivšoj ministarki

Beograd -- Suđenje bivšoj ministarki Mariji Rašeti Vukosavljević odloženo je danas pred Višim sudom u Beogradu za 31. oktobar zbog izostanka jednog optuženog.

Odbrana okrivljenog Jovana Đenadića priložila je sudu medicinsku dokumentaciju o tome da je on na bolničkom lečenju..

Bivša ministarka i njeni saradnici optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prilikom opremanja i rekonstrukcije beogradskog aerodroma.

Bivša ministarka i njeni saradnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuženi su da su tokom 2003. i 2004. nezakonito pribavili imovinsku korist od preko milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije Terminala 2 i VIP salona na beogradskom aerodromu.

Marija Rašeta Vukosavljević i njeni saradnici su optuženi da su 2003. i 2004. godine, pri izradi projekta i rekonstrukcije Terminala 2 i VIP salona na beogradskom aerodromu u džep stavili najmanje milion i po dinara.

Za rekonstrukciju VIP salona, površine 450 kvadratnih metara, potrošeno je više od dva miliona evra, iako je predviđena vrednost investicije bila 1,2 miliona evra.

Prva optužnica protiv bivše ministarke telekomunikacija bila je podignuta 2007. godine, ali je sud nije prihvatio i vratio je predmet na dopunu istrage u okviru koje je obavljeno ekonomsko, finansijsko i građevinsko-arhitektonsko veštačenje.

Konačna optužnica podignuta je prošle godine. Na njoj je sedam osoba, a bivša ministarka je trećeoptužena.

Pored Marije Rašete Vukosavljević, optuženi su i bivši funkcioneri beogradskog aerodroma Branislav Vitasović, Duško Grilihes i Slađan Ivković, kao i tadašnji direktor i vlasnik "Termoenergo-inženjeringa" Jovan Đenadić i suvlasnici preduzeća "Kolubara invest gradnja" Dejan Mišović i Lazar Bunčić.

Bivšoj ministarki i njenim saradnicima, shodno krivičnom zakonu, za zloupotrebu službenog položaja preti zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Inače, istraga protiv Rašeta Vukosavljevićeve pokrenuta je na osnovu krivične prijave, kad je otkriveno da su umetničke slike koje su na tržištu vredele 700 000 dinara plaćene pet puta više.

U javnosti su odjeknule i informacije da su kašičice za kafu umesto tadašnjih 24, plaćane 625 dinara, a pepeljare i po 2400.

Fikusi su plaćani 70.000 dinara iako je njihova cena na tržištu tada bila 2000.

U salonima je korišćen i preskupi brazilski mermer, koji se vadi sa dna okeana, a i on je naplaćivan po dvostrukim fakturama.

Bivša ministarka i njeni saradnici uhapšeni su u novembru 2004. godine, a po izlasku iz pritvora Rašeta Vukosavljevićeva je negirala svoju umešanost u malverzacije na aerodromu "Beograd" i isticala da je njeno hapšenje bilo politički motivisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.