Odbrana traži oslobađanje Stanišića

Izvor: Studio B, 30.Jan.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana traži oslobađanje Stanišića

Zastupnik odbrane bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića tražio je danas pred Haškim tribunalom oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku iz optužnice.

Stanišić je, zajedno sa nekadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem, optužen da je od 1991. do 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske.

"Stanišić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bi trebalo da bude oslobođen po svim tačkama optužnice i da izađe iz ove sudnice kao slobodan čovek, bez mrlje na savesti", istakao je branilac Vejn Džordaš u završnoj reči odbrane.

Obrana ne smatra da je "bila greška krivično goniti Stanišića", ali da je na suđenju pokazano tek da je "bio načelnik SDB u vreme rata".

"Bilo bi nemoguće biti efikasan načelnik DB za vreme krvavog građanskog rata, a ne biti blizak događajima", rekao je Džordaš, istakavši da je "na osnovu toga stvorena teze o krivici koja na prvi pogled izgleda u redu, ali se te sumnje ne mogu pretvoriti u dokaz izvan razumne sumnje".

Prema navodima odbrane, tužilaštvo je moralo da dokaže da kontakti koje je Stanišić imao sa "mnogim ključnim igračima" u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, "nisu bile njegove zakonske dužnosti". 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbrana traži oslobađanje Stanišića

Izvor: RTS, 30.Jan.2013

Stanišić bi trebalo da bude oslobođen svih optužbi, kaže branilac Jovice Stanišića u završnoj reči u Tribunala u Hagu. Stanišić optužen za zločine nad nesrpskim civilima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995. godine. ..Odbrana bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.